Kačkavalj i peglana kobasica na pirotskom ćilimu – recept za još više turista

Bez autora
Sep 23 2024

U Pirotu je održan sedmi Festival sira i kačkavalja, čiji je cilj promocija jednog od najpoznatijih srpskih tradicionalnih proizvoda. Posetioci su mogli da uživaju u sirevima 25 mlekara i poljoprivrednih gazdinstava.

Proizvođači Pirotskog kačkavalja ni posle nekoliko vekova nisu odustali od tradicionalne recepture. Mleko od ovaca i krava sa staroplaninskih pašnjaka i korpa od leskovog pruća, kačkavalju daju neponovljiv ukus.

„Koristimo samo so i sirilo, to je sve što ima u kačkavalju. To je najčistiji i najprirodniji proizvod. Ostaje korpa od leskovog pruća, ne prima mirise i ne ispusta mirise", kaže Boban Jovanović iz Mlekarske škole u Pirotu.

„Specifično što mi radimo je što se radi kačkavalj iz sirovog mleka, znači ne koristi se pasterizacija i ne dodaju se čiste kulture, već se koristi mleko, sirovo, sa naših pašnjaka. Druga specifičnost je što su to kačkavalji sa dugim periodom zrenja. Ni jedan naš kačkavalj nije ispod godine i po zrenja.

Tako da smo se mi samo opet vratili našoj tradiciji. Imamo opet svetski proizvod koji je u merilu sa svim svetskim renomiranim sirevima", izjavio je Saša Petrović, vlasnik mlekare.

Festival je prilika da se promovišu sva tri pirotska tradicionalna proizvoda koji imaju zaštićeno ime geogradfskog porekla.

Kačkavalj i peglana kobasica, posetiocima se nude na pirotskom ćilimu.

„Pored prirodnog bogatstva, Stare planine, kanjona reke Jerme, pored pirotskog govora, kulturnog nasleđa i bogatstva naše destinacije, lokalna gastronomija je takođe jedan od stubova razvoja.

Mi se trudimo da na ovaj način ne samo promovišemo lokalnu gastronomiju i deo turističke ponude, već i da podignemo te male proizvođače da vide da mogu svoje specijalitete i proizvode plasirati na tržištu”, rekao je Bratislav Zlatkov, direktor TO Pirot.

Zahvaljujući pre svega tradicionalnim proizvodima, Pirot je turistička destinacija u razvoju, a očekuje se da ove godine bude registrovano više od 100 hiljada noćenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik