Koliko li brzo ide "Ferarijev" voz...

Bez autora
Dec 15 2011

Šef "Ferarija" Luka di Montecemolo predstavio je prvi privatni voz velikih brzina u blizini Napulja, s kojim njegova komapnija NTV planira da preuzme državni monopol u tom sektoru naredne godine. Konačno će to biti jedan period nadmetanja, vreme izbora za putnike, za građane.Novi voz u utorak je predstavljen pred oko 1.000 zaposlenih u francuskoj kompaniji "Alstom" koja ga proizvodi. Voz nazvan "Italo" deo je najnovije generacije železničkih vozova velikih brzina i predstavlja "namoderniji voz u Evropi", opremljen malim bioskopom i internet vezama.

Koliko li brzo ide "Ferarijev" voz...Šef "Ferarija" Luka di Montecemolo predstavio je prvi privatni voz velikih brzina u blizini Napulja, s kojim njegova komapnija NTV planira da preuzme državni monopol u tom sektoru naredne godine, prenele su agencije.

"Konačno će to biti jedan period nadmetanja, vreme izbora za putnike, za građane", kazao je Di Montecemolo prilikom predstavljanja novog voza u utorak pred oko 1.000 zaposlenih u francuskoj kompaniji "Alstom" koja ga proizvodi.

Voz nazvan "Italo" deo je najnovije generacije železničkih vozova velikih brzina i predstavlja "namoderniji voz u Evropi", opremljen malim bioskopom i internet vezama.

Voz se kreće brzinom od oko 360 kilometara, ima panoramske prozore i sedišta koja su prostranija od klasičnih francuskih Te-Že-Ve vozova.

Kompanija NTV poručila je 20 vozova "Italo" za ukupno 1,5 milijardi evra (2,0 milijardi dolara), uključujući i tridesetogodišnje održavanje. Novi voz još nije dobio formalnu dozvolu od država, ali predstavnici kopanije kažu da će to biti vrlo brzo.

Francuska nacionalna železnička kompanija SNCF poseduje 20 odsto akcija u firmi NTV, koju predvodi grupa italijanskih biznismena, među kojima je i Di Montecemolo, predsednik NTV i Dijego Dela Vale, šef poznatog proizvođača cipela "Tod".

Voz će dnevno ostvarivati 51 vezu dnevno i prelaziti više od 12,3 miliona kilometra godišnje. Predstavnici kompanije kažu da će ući u upotrebu u martu 2012. godine. Povezivaće sedam italijanskih gradova - Bolonju, Firencu, Milano, Napulj, Rim, Palermo, Salerno i Torino.

Inauguracija novog voza obavljena je u velikom hangaru u Noli, gde kompanija ima servis za održavanje.

Di Motecemolo je rekao da će zahvaljujući tom poslu biti otvoreno oko 2.000 radnih mesta, 1.000 u NTV i 1.000 u firmama sa kojima će se sarađivati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik