Primjenom proširenog Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, od 1. svibnja minimalne plaće povećavaju se prosječno 17 posto za temeljna ugostiteljska zanimanja.
To se odnosi na sve poslodavce i radnike u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane...
O plaćama i ostalim materijalnim pravima zaposlenih u ugostiteljstvu govorila je u programu HTV-a Natali Komen Bujas, direktorica Udruge ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.
- Svi poslodavci koji imaju atraktivne ponude za radnike uspjeli su naći
potreban broj. Još postoji dio ljudi koji čekaju radne dozvole, kazala
je Komen Bujas.
Novi Kolektivni ugovor u ugostiteljstvu od 1. svibnja je na snazi.
-
Sektor turizma ima dugu tradiciju kolektivnog pregovaranja i dobre
odnose s naša dva sindikata, a to su Sindikat turizma i usluga Hrvatske i
Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije. Svake godine dođemo do
zajedničkih rješenja i dogovora, istaknula je.
Dodaje kako je
Kolektivni ugovor temeljni akt koji uređuje radne odnose u djelatnosti
pružanja smještaja i posluživanja hrane i pića.
- Prošireni
Kolektivni ugovor omogućio je bolje uvjete rada, što je važno, kako bi
se i zadržali, ali i privukli radnici, kazala je.
Naglasila je kako se Kolektivni ugovor odnosi na sve poduzetnike koji djeluju u ovoj djelatnosti u RH.
-
Ove godine je povećanje plaća 17 posto i to je najveće povećanje na
godišnjoj razini kroz Kolektivni ugovor. Prosječno su minimalne plaće
povećane za 17 posto i obuhvaćaju sva temeljna zanimanja u
ugostiteljstvu. Narasle su od 12-20 posto u različitim razredima, rekla
je.
Naglašava kako je konobarima, kuharima, recepcionerima
najniža minimalna zagarantirana plaća 980 eura, no to su plaće bez
dodataka koji u većim lancima iznose i do 30 posto.
Kolektivnim ugovorom regulirano je i radno vrijeme radnicima.
- Zalažemo se u HUP-u da se reguliraju povremeni i privremeni poslovi što bi značilo da ugostitelji kada imaju veća događanja mogu radnike angažirati putem vaučera na jedan jednostavniji način, rekla je Komen Bujas.
Istaknula je kako se u HUP-u zalažu za fleksibilizaciju Zakona o radu kako bi se prilagodio tržištu rada.
-
Zadnjih se godina promijenila situacija na tržištu rada i nedostaci
radnika su sve izraženiji. Neminovno je uvoziti radnu snagu i udio
strane radne snage iz godine u godinu raste. Do kraja travnja izdano 22
tisuće radnih dozvola u sektoru turizma, rekla je.
Dodaje kako se sva prava odnose i na strane radnike, jednako kao na domaće.
- Imamo primjere i da se strani radnici učlanjuju u sindikate za što su dobili podršku, govori.
Na
pitanje koliko su porasli ulazni troškovi za poslodavce, Komen Bujas je
kazala kako su najviše porasli troškovi rada, ali i električne energije
te namirnica.
- Najave su da će cijene u turizmu i ugostiteljstvu i dalje rasti, ali manje nego prošle godine. Smatra se da će rast cijena biti od 5 do 10 posto, kazala je.