Komen Bujas: Cijene u ugostiteljstvu i turizmu će rasti, ali ne kao lani

Bez autora
May 26 2024

Primjenom proširenog Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, od 1. svibnja minimalne plaće povećavaju se prosječno 17 posto za temeljna ugostiteljska zanimanja.

To se odnosi na sve poslodavce i radnike u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane... 

O plaćama i ostalim materijalnim pravima zaposlenih u ugostiteljstvu govorila je u programu HTV-a Natali Komen Bujas, direktorica Udruge ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

- Svi poslodavci koji imaju atraktivne ponude za radnike uspjeli su naći potreban broj. Još postoji dio ljudi koji čekaju radne dozvole, kazala je Komen Bujas.

Novi Kolektivni ugovor u ugostiteljstvu od 1. svibnja je na snazi. 

- Sektor turizma ima dugu tradiciju kolektivnog pregovaranja i dobre odnose s naša dva sindikata, a to su Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije. Svake godine dođemo do zajedničkih rješenja i dogovora, istaknula je.

Dodaje kako je Kolektivni ugovor temeljni akt koji uređuje radne odnose u djelatnosti pružanja smještaja i posluživanja hrane i pića.

- Prošireni Kolektivni ugovor omogućio je bolje uvjete rada, što je važno, kako bi se i zadržali, ali i privukli radnici, kazala je.

Naglasila je kako se Kolektivni ugovor odnosi na sve poduzetnike koji djeluju u ovoj djelatnosti u RH.

- Ove godine je povećanje plaća 17 posto i to je najveće povećanje na godišnjoj razini kroz Kolektivni ugovor. Prosječno su minimalne plaće povećane za 17 posto i obuhvaćaju sva temeljna zanimanja u ugostiteljstvu. Narasle su od 12-20 posto u različitim razredima, rekla je.

Naglašava kako je konobarima, kuharima, recepcionerima najniža minimalna zagarantirana plaća 980 eura, no to su plaće bez dodataka koji u većim lancima iznose i do 30 posto.

Kolektivnim ugovorom regulirano je i radno vrijeme radnicima.

- Zalažemo se u HUP-u da se reguliraju povremeni i privremeni poslovi što bi značilo da ugostitelji kada imaju veća događanja mogu radnike angažirati putem vaučera na jedan jednostavniji način, rekla je Komen Bujas.

Istaknula je kako se u HUP-u zalažu za fleksibilizaciju Zakona o radu kako bi se prilagodio tržištu rada.

- Zadnjih se godina promijenila situacija na tržištu rada i nedostaci radnika su sve izraženiji. Neminovno je uvoziti radnu snagu i udio strane radne snage iz godine u godinu raste. Do kraja travnja izdano 22 tisuće radnih dozvola u sektoru turizma, rekla je.

Dodaje kako se sva prava odnose i na strane radnike, jednako kao na domaće.

- Imamo primjere i da se strani radnici učlanjuju u sindikate za što su dobili podršku, govori.

Na pitanje koliko su porasli ulazni troškovi za poslodavce, Komen Bujas je kazala kako su najviše porasli troškovi rada, ali i električne energije te namirnica.

- Najave su da će cijene u turizmu i ugostiteljstvu i dalje rasti, ali manje nego prošle godine. Smatra se da će rast cijena biti od 5 do 10 posto, kazala je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik