Kompaniji “Uniworld Holdings Limited” vraća se “Srbija-turist”

Bez autora
Jan 19 2012

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja saopštilo je da je Vlada na današnjoj sednici donela Zaključak kojim se upoznaje sa odlukom arbitražnog veća Međunarodnog arbitražnog suda između “Uniworld Holdings Limited” iz Kalifornije”, SAD, Agencije za privatizaciju i “Srbija-turist” iz Niša, na osnovu koje se američkoj kompaniji “Uniworld Holdings Limited” vraća preduzeće “Srbija-turist”. Arbitražnom odlukom, donetom 14. maja 2011. godine, utvrđeno je, između ostalog, da je “Uniworld Holdings Limited” do 31. decembra 2005. godine uložio 5,637.000 dolara (umesto 6.780.000 dolara), te je Arbitraža odlučila da je ova kompanija obavezna da u “Srbija-turist” investira dodatnih 3.362.997 dolara, kako bi ispunila sve obaveze predviđene ugovorom.

Kompaniji “Uniworld Holdings Limited” vraća se “Srbija-turist”Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja saopštilo je da je Vlada na današnjoj sednici donela Zaključak kojim se upoznaje sa odlukom arbitražnog veća Međunarodnog arbitražnog suda između “Uniworld Holdings Limited” iz Kalifornije”, SAD, Agencije za privatizaciju i “Srbija-turist” iz Niša, na osnovu koje se američkoj kompaniji “Uniworld Holdings Limited” vraća preduzeće “Srbija-turist”.

U saopštenju se navodi da je Arbitražnom odlukom, donetom 14. maja 2011. godine, utvrđeno, između ostalog, da je “Uniworld Holdings Limited” do 31. decembra 2005. godine uložio 5,637.000 dolara (umesto 6.780.000 dolara), te je Arbitraža odlučila da je ova kompanija obavezna da u “Srbija-turist” investira dodatnih 3.362.997 dolara, kako bi ispunila sve obaveze predviđene ugovorom.

Nakon donošenja ovog zaključka Vlade očekuje se zaključenje aneksa Ugovora o prodaji kojim bi se, između ostalog, “Uniworld Holdings Limited” obavezao na to da u “Srbija-turist” uloži pomenutih 3.362.997 dolara neophodnih za rekonstrukciju hotela “Niš” u Nišu, u cilju ispunjenja standarda za njegovu kategorizaciju u hotel sa tri zvezdice.

Vlada se navedenim zaključkom saglasila sa tim da je neophodno da Agencija za privatizaciju bez odlaganja obustavi sve započete postupke protiv Uniworld Holdings Limited”.

S druge strane, ova američka kompanija obavezna je da dostavi izjavu kojom odustaje od svih postojećih i budućih zahteva prema američkoj Agenciji za osiguranje privatnih investicija (OPIC) za investicije koje se u momentu donošenja ovog zaključka realizuju u Srbiji.

Poštovanje konačnih odluka Međunarodnog arbitražnog suda doprineće poboljšanju ekonomske saradnje između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država i do povećanog priliva direktnih investicija iz SAD, uz podršku Agencije za osiguranje privatnih investicija (OPIC). Te investicije su zbog spora vezanog za “Srbija-turist” već duži vremenski period blokirane od strane te agencije, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik