Kroz Srbiju lakim korakom

Bez autora
Nov 30 2011

"Kroz Srbiju lakim korakom", naziv je nove publikacije i mape koje ljubitelje pešačenja vode kroz našu zemlju. Štampane su na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku. U toku je obeležavanje staza, a najavljeni su prvi organizovani dolasci ljubitelja pešačenja iz Francuske i Nemačke. Oko dva i po miliona Evropljana uživa u pešačenju. Evropu preseca 12 obeleženih pešačkih staza. Kroz Srbiju prolaze dve. Jedan put prolazi istočnom Srbijom, a drugi zapadnom. To je oko tri i po hiljade kilometara staza koji će omogućiti turistima da obiđu najznačajnije kulturne i istorijske spomenike kao i prirodne fenomene. Savremeni turista traži aktivan odmor. Paket aranžmani ostali su u 20. veku. Po savetu lekara treba što više da se krećemo u cilju preventive zdravlja.

Kroz Srbiju lakim korakomEvropu preseca 12 obeleženih pešačkih staza. Kroz Srbiju prolaze dve. U toku je njihovo obeležavanje da bi bile spremne za naše ljubitelje pešačenja, ali i Francuze i Nemce, koji su najavili dolazak na pešačenje u Srbiju.

"Kroz Srbiju lakim korakom", naziv je nove publikacije i mape koje ljubitelje pešačenja vode kroz našu zemlju. Štampane su na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku. U toku je obeležavanje staza, a najavljeni su prvi organizovani dolasci ljubitelja pešačenja iz Francuske i Nemačke.

Oko dva i po miliona Evropljana uživa u pešačenju. Slavica Rakić jedna je od njih. Planinari i pešači više od tri decenije. Kaže da su joj mnoge gojzerice izlizane i bačene. Prepešačila je veliki deo Srbije, a za penzionerske dane ostavila je, kako je rekla, nešto malo u Istočnoj Srbiji.

Evropu preseca 12 obeleženih pešačkih staza. Kroz Srbiju prolaze dve. Boris Mićić, direktor Planinarske organizacije Srbije, objašnjava da jedan put prolazi istočnom Srbijom, drugi zapadnom.

"To je oko tri i po hiljade kilometara staza koji će omogućiti turistima da obiđu najznačajnije kulturne i istorijske spomenike kao i prirodne fenomene", rekao je Mićić.

Savremeni turista traži aktivan odmor. Paket aranžmani ostali su u 20. veku.

Zato Ljiljana Čerović iz Turističke organizacije Srbije preporučuje da se, po savetu lekara, što više krećemo u cilju preventive zdravlja.

"Pešačenje je prava stvar i poziv da se krene u prirodu, da se šeta kraj reka, planina", kaže Čerović.

Pešačenje je jeftin sport. Potrebni su samo udobna obuća i štapovi za hodanje. Ljubitelji prirode ne traže hotelski komfor, već čist i udoban smeštaj u planinarskim domovima i seoskim domaćinstvima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik