Kvalitet potvrđen, autorstvo pod znakom pitanja

Bez autora
Feb 06 2012

Za nepunih godinu dana rada, prestonički hotel „Skver najn” okitio se sa pet međunarodnih priznanja. Poslednje u nizu od kako je 18. februara 2011. otvorio vrata gostima usledilo je pre manje od mesec dana, kada je osvojio međunarodnu nagradu pod pokroviteljstvom „Blumberg televizije” kao visoko preporučeni hotel u evropskim razmerama. Pre toga, najviše „odličja” zavredeo je u SAD, gde ga je magazin „Volpejper” 2011. svrstao među deset najboljih poslovnih hotela u svetu. A ove godine isti medij uvrstio ih je i u pet najboljih novih i renoviranih takvih ugostiteljskih objekata na planeti. Slično zvanje hotel je poneo 2011. u izboru časopisa „Forbs”, a osvojio je i dve nagrade za dizajn u Americi i Japanu. Luksuzno zdanje na Studentskom trgu je „domaći” proizvod, u vlasništvu srpske privatne firme „K – hotels”. Građen je pet godina, od 2006, a u njega je uloženo od 40 do 50 miliona dolara.

Kvalitet potvrđen, autorstvo pod znakom pitanjaZa nepunih godinu dana rada, prestonički hotel „Skver najn” okitio se sa pet međunarodnih priznanja.

Poslednje u nizu od kako je 18. februara 2011. otvorio vrata gostima usledilo je pre manje od mesec dana, kada je osvojio međunarodnu nagradu pod pokroviteljstvom „Blumberg televizije” kao visoko preporučeni hotel u evropskim razmerama. Pre toga, najviše „odličja” zavredeo je u SAD, gde ga je magazin „Volpejper” 2011. svrstao među deset najboljih poslovnih hotela u svetu. A ove godine isti medij uvrstio ih je i u pet najboljih novih i renoviranih takvih ugostiteljskih objekata na planeti. Slično zvanje hotel je poneo 2011. u izboru časopisa „Forbs”, a osvojio je i dve nagrade za dizajn u Americi i Japanu.

Luksuzno zdanje na Studentskom trgu je „domaći” proizvod, u vlasništvu srpske privatne firme „K – hotels”. Građen je pet godina, od 2006, a u njega je uloženo od 40 do 50 miliona dolara.

U medijima se često navodi da je hotel delo Isaja Vinfelda, ali Branislav Mitrović, arhitekta, napominje da je njegov brazilski kolega samo uradio enterijer i da nije autor projekta. Mitrović je, tvrdi, zajedno sa Vasilijem Milunovićem potpisan ispod postojeće tehničke dokumentacije na osnovu koje je investitor dobio dozvolu za gradnju „Skver najna”.

– Kolega Milunović i ja smo se povukli iz daljeg rada na dovršavanju objekta kada je Vinfeld uz dozvolu investitora počeo da se meša u deo posla koji ne spada u njegove kompetencije. Sve ovo je lako proveriti u dokumentaciji. Brazilski arhitekta, kao ni investitori, ne mogu da prikazuju nešto što on nije projektovao jer je radio samo dekoraciju, manje strukturalne izmene i, nažalost, neke izmene na fasadi koje su kompromitovale prvobitnu zamisao, posebno u zoni i dimenziji ulaza. Konstrukcija nije menjana. Nadam se da ovo neću morati i zvanično da dokazujem pred nadležnim institucijama jer bi moje navode trebalo da potvrde i sami investitori hotela – ističe Mitrović.

Bojan Ilić, direktor hotela, kaže da nema saznanja da je iko osim Isaja Vinfelda učestvovao u projektovanju.

– Vinfeld je zaslužan za arhitektonski koncept i dizajn enterijera objekta. Vlasnici „Skver najna” su se oduševili hotelom „Fazano” u Brazilu i tražili su da upoznaju arhitektu koji ga je projektovao i tako su stupili u kontakt s njim – navodi Ilić, dodajući da je za enterijer iz Brazila dopremljeno 22 kontejnera ružinog drveta, imbuje i ipe sa kojim je u Beogradu radilo 20 tamošnjih majstora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik