Kvalitetno i povoljno zimovanje

Bez autora
Jan 16 2012

U crnogorskoj prijestonici zimskog turizma - Žabljaku snijega ima više nego dovoljno, ski-staze su uređene, putevi prohodni, a hotelijeri i ugostitelji spremni su da dočekaju nove grupe turista. Od 700 ležajeva, koliko ih ima u hotelima, trenutno je popunjeno nešto više od 300. Svi hoteli sa više zvjezdica uglavnom su puni, dok slobodnih mjesta ima samo u onim sa dvije zvjezdice. Cijane boravka u žabljačkim hotelima, na bazi polupansiona, kreću se od 21 do 40 eura po osobi. Najviše je gostiju iz Crne Gore, mada ima i turista iz Srbije i drugih bivših jugoslovenskih republika. Na skromniju posjećenost u odnosu na očekivanu uticala je ekonomska kriza, jer zimski odmor nije tako jeftina zabava imajući u vidu cijene zimske opreme, garderobe. Na Žabljaku, osim 700 ležajeva u hotelima i bungalovima, ima i oko 400 ležajeva koliko je registrovano u privatnom smještaju. Međutim, pošto na području opštine Žabljak ima oko hiljadu vikendica, izvjesno je da se značajan dio ležajeva iznajmljuje mimo legalnih tokova tako da je nemoguće utvrditi tačan broj gostiju koji borave na Žabljaku.

Kvalitetno i povoljno zimovanjeU crnogorskoj prijestonici zimskog turizma - Žabljaku snijega ima više nego dovoljno, ski-staze su uređene, putevi prohodni, a hotelijeri i ugostitelji spremni su da dočekaju nove grupe turista.

Direktor Turističke organizacije Žabljak, Boro Nikolić, saopštio je da je od 700 ležajeva, koliko ih ima u hotelima, trenutno popunjeno nešto više od 300. Svi hoteli sa više zvjezdica uglavnom su puni, dok slobodnih mjesta ima samo u onim sa dvije zvjezdice.

"Cijane boravka u žabljačkim hotelima, na bazi polupansiona, kreću se od 21 do 40 eura po osobi. Najviše je gostiju iz Crne Gore, mada ima i turista iz Srbije i drugih bivših jugoslovenskih republika", rekao je Nikolić za beogradski Danas.

Na skromniju posjećenost u odnosu na očekivanu, kako je ocijenio, uticala je ekonomska kriza, jer zimski odmor nije tako jeftina zabava imajući u vidu cijene zimske opreme, garderobe.

Na Žabljaku, osim 700 ležajeva u hotelima i bungalovima, ima i oko 400 ležajeva koliko je registrovano u privatnom smještaju. Međutim, pošto na području opštine Žabljak ima oko hiljadu vikendica, izvjesno je da se značajan dio ležajeva iznajmljuje mimo legalnih tokova tako da je nemoguće utvrditi tačan broj gostiju koji borave na Žabljaku.

Međutim, pošto je tek sredina januara, a školski raspust traje do 30. januara, turistički radnici u Crnoj Gori nadaju se da će već narednih dana svi kapaciteti biti popunjeni. Da razloga za optimizam ima, govore podaci iz prethodnih godina, s obzirom na to da su tokom februara i marta svi zimski turistički centri u Crnoj Gori bilježili dobru posjetu pa se nadaju da će tako biti i ove godine.

Da bi privukli turiste, zaposleni u hotelima Bjanka /Bianca/ i Lipka u Kolašinu koji su kategorisani sa četiri zvjezdice i smatraju se najboljim po kvalitetu i raznovrsnosti zimske ponude, pripremili su promotivne cijene smještaja. Tako, recimo, hotelu Bjanka smještaj na bazi noćenja sa doručkom, vikendom košta 54 EUR po osobi, koliko košta i boravak radnim danima, ali na bazi polupansiona.

Slične su cijene i u hotelu Lipka gdje se cijene boravka na bazi polupansiona kreću od 49 do 63 eura, zavisno od toga da li gost uzima aranžman u trajanju od tri, pet ili sedam dana. U hotelima sa tri zvjezdice u Kolašinu jedna noć na bazi polupansiona košta 22, odnosno 32 eura.

I u Kolašinu su bolje popunjeni hoteli sa više zvjezdica, ali je struktura gostiju nešto drugačija nego na Žabljaku.

Osim domaćih i gostiju iz bivših jugoslovenskih republika, u Kolašinu ima i turista iz Albanije, Rusije i još nekih zemalja.

Za ostale gradove na sjeveru Crne Gore, za odmor u zimskom periodu nema većeg interesovanja iako Berane, Pljevlja, Bijelo Polje, Rožaje raspolažu hotelima sa tri, pa čak i sa četiri zvjezdice, koji su otvoreni tokom cijele godine. Razlog je vjerovatno nedostatak kvalitetnih skijališta i staza kakvih ima na Žabljaku i u Kolašinu.

Izuzetak je jedino ski-centar Vučje koji je od Nikšića udaljen 20 kilometara. Taj centar je svake godine sve posećeniji kako zbog blizine tako i zbog izvanredne skijaške staze. Problem je, međutim, što to mjesto od smještajnih kapaciteta raspolaže samo jednim motelom koji ima 60 ležajeva pa ga najviše posjećuju gosti i Crne Gore, mada ima i onih iz Hrvatske, tačnije iz Dubrovnika koji su otkrili ovaj atraktivni zimski centar.

Vučje, ipak, najviše „opsjedaju" izletnici iz Nikšića i Podgorice naročito tokom vikenda a naročito su posjećene ski-škole koje se na Vučju već nekoliko godina uspješno organizuju. Među polaznicima najviše je mladih Nikšićana.

Da bi obogatili turističku ponuda zimskih centara u Crnoj Gori, Nacionalna turistička organizacija organizovala je manifestaciju "Bijeg na snijeg", popularnu žurku na snijegu. Kampanja će se održavati svakog vikenda u tri skijališta - Žabljak, Kolašin i Vučje, a trajaće od 14. januara do 3. marta.

Goste na skijalištima će zabavljati poznati pjevači zabavne muzike iz Crne Gore i regiona a za sve zainteresovane iz Podgorice i Nikšića obezbijeđen je prevoz do skijališta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik