Program za podizanje turističke konkurentnosti, koji MINTS provodi niz godina, usmjeren je i na sufinanciranje održivog razvoja turizma, inovativnih turističkih proizvoda i dodatne ponude, poboljšanje procesa u ugostiteljskom poslovanju prihvatljivih za okoliš, kružno gospodarstvo i povećanje energetske učinkovitosti.
Ministar turizma i sporta Tonči Glavina istaknuo je da su u MINTS-u i ove godine osigurali sredstva za poticanje održivosti malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge) i OPG-ova (obiteljska poljoprivredna gospodarstva) ili PG-ima (poljoprivredna gospodarstva).
- Time se direktno pridonosi zelenoj i digitalnoj tranziciji sektora, a u 2025. program provodimo kroz četiri mjere koje su u skladu sa strateškim ciljevima i razvijanjem cjelogodišnjeg i regionalno uravnoteženijeg turizma. Naglasak smo stavili na jače poticanje poduzetnika u turistički manje razvijenim općinama i gradovima, ne zaboravljajući i na podizanje kvalitete ponude u turistički razvijenim dijelovima zemlje, poručio je Glavina.
Tako se u tom programu dodjele nepovratnih potpora mjerom A sufinanciraju projekti hotela, mjerom B kampovi, C OPG-ovi, a D plovni objekti nautičkog turizma.
Mjerom A podupiru se ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, digitalizaciju i unapređenje radnih procesa te dodatne sadržaje postojećih hotela, među kojima i hoteli-baština, difuzni, aparthoteli, turistička naselja, pansioni i lječilišta, a slično se odnosi i na mjeru za kampove.
Mjerom C za OPG-ove podupirat će i projekte novih vinotočja ili kušaonica uz energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju, digitalizaciju i unapređenje radnih procesa, kao i dodatne sadržaje postojećih OPG-ova i PG-ove koji imaju rješenje za ugostiteljske usluge.
Plovne objekte za krstarenje ili izlete podupiru mjerom D, kojom se podrazumijeva i biokemijsko pročišćavanje otpadnih (crnih i sivih) voda na plovilu, objašnjavaju iz MINTS-a.