Na drugi kraj planete za dva sata?

Bez autora
Oct 04 2011

Zahvaljujući svemirskim letelicama, putovanje od Londona do Sidneja moglo bi da traje kraće nego putovanje vozom od Londona do Mančestera. Holanđanin Mihijel Mol, vlasnik tima Formule 1, udružio se sa domaćim avio-prevoznikom KLM na projektu koji će izvršiti revoluciju u avio-saobraćaju, jer će uvođenjem „svemirskih aviona" let između bilo koja dva grada na planeti trajati manje od dva sata.Te letelice biće u stanju da razviju brzinu od 22.500 kilometara na sat. Nakon probijanja zvučnog zida i dostizanja visine od oko 60 kilometara, avioni će gasiti motore i nastaviti svoj uspon do visine od 100 kilometara, da bi se potom postepeno spuštali do područja iznad svog odredišta, gde će ponovo upaliti motore, ući nazad u Zemljinu atmosferu i sleteti na aerodrom.

Na drugi kraj planete za dva sata?Superbrzim avionima, koje Mihijel Mol planira da pošalje put neba, biće potrebno najviše dva sata za let između bilo koje dve tačke na planeti! Karte za tu letačku avanturu koštaće 60.000 funti, što je „lou kost“ ponuda u odnosu na cene „Virdžin galaktika“.

Zahvaljujući svemirskim letelicama, putovanje od Londona do Sidneja moglo bi da traje kraće nego putovanje vozom od Londona do Mančestera, piše britanski Telegraf.

Holanđanin Mihijel Mol, vlasnik tima Formule 1, udružio se sa domaćim avio-prevoznikom KLM na projektu koji će izvršiti revoluciju u avio-saobraćaju, jer će uvođenjem „svemirskih aviona" let između bilo koja dva grada na planeti trajati manje od dva sata!

Te letelice biće u stanju da razviju brzinu od 22.500 kilometara na sat.

Nakon probijanja zvučnog zida i dostizanja visine od oko 60 kilometara, avioni će gasiti motore i nastaviti svoj uspon do visine od 100 kilometara, da bi se potom postepeno spuštali do područja iznad svog odredišta, gde će ponovo upaliti motore, ući nazad u Zemljinu atmosferu i sleteti na aerodrom.

Molova „Spejs ekspedišn Kurasao" će u poređenju sa „Virdžin galaktikom" britanskog milijardera Ričarda Brensona biti prava „lou kost" kompanija.

Karte za ovaj gotovo svemirski let će koštati oko 60.000 funti, što je upola jeftinije u odnosu na ponudu „Virdžin galaktika".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik