Niko ne putuje vozom na more

Bez autora
Aug 27 2011

Početkom devedesetih Crna Gora je bila omiljeno mesto za odmor među Srbima. Putovalo se „fićama“ i „stojadinima“ kroz kanjon Morače do mora ili istim putem prugom, Beograd - Bar. Crna Gora, naročito za one koji ne vole da lete ili ne žele da lomataju jezik koristeći nešto malo reči koje znaju na engleskom, i dalje je veoma privlačna letnja destinacija. Međutim, vozove su zamenili avioni, a Zastavin vozni park neke druge, strane marke automobila, dok su i generalno navike naših građana dosta promenjene u odnosu na period od pre 20 godina. U poslednje četiri godine broj turista iz Srbije znatno je veći nego ranijih godina. Razlozi su različiti, nešto bolji standard, i naravno ukidanje viza za zemlje EU. Čak 60 odsto ispitanika reklo je da je najviše putovalo u periodu od 2007. pa do danas, a duplo manje je onih koji su najviše novca i prilike imali da putuju u periodu od 2001. do 2006. Tek svaki deseti građanin je naglasio da se najbolje i najviše putovalo tokom devedesetih.

Niko ne putuje vozom na morePočetkom devedesetih Crna Gora je bila omiljeno mesto za odmor među Srbima. Putovalo se „fićama“ i „stojadinima“ kroz kanjon Morače do mora ili istim putem prugom, Beograd - Bar.

Crna Gora, naročito za one koji ne vole da lete ili ne žele da lomataju jezik koristeći nešto malo reči koje znaju na engleskom, i dalje je veoma privlačna letnja destinacija. Međutim, vozove su zamenili avioni, a Zastavin vozni park neke druge, strane marke automobila, dok su i generalno navike naših građana dosta promenjene u odnosu na period od pre 20 godina. U poslednje četiri godine broj turista iz Srbije znatno je veći nego ranijih godina, pokazalo je istraživanje sajta Putovanja.info. Razlozi su različiti, nešto bolji standard, i naravno ukidanje viza za zemlje EU.

Čak 60 odsto ispitanika reklo je da je najviše putovalo u periodu od 2007. pa do danas, a duplo manje je onih koji su najviše novca i prilike imali da putuju u periodu od 2001. do 2006. Tek svaki deseti građanin je naglasio da se najbolje i najviše putovalo tokom devedesetih.

- Nekada smo išli kolima do Crne Gore i to svake godine, a o drugim opcijama se nije razmišljalo. Nosili smo hranu sa sobom, a odsedali u privatnom smeštaju. Sada rađe idem preko turističke agencije i odsedam u hotelima - kaže Miroslav S. On i njegova porodica nisu jedini koji su tako letovali početkom devedesetih. Istraživanje je pokazalo, da su ljudi putovanja najčešće birali tako što bi se uputili ka željenoj destinaciji i smeštaj pronašli na licu mesta. Taktika je bila rezervisati telefonom unapred smeštaj, a tek svaki treći turista iz Srbije je na letovanje išao preko turističkih agencija.

„Stvari su danas znatno drugačije. Čak 80 odsto ispitanika, svoj odmor pronalazi putem Interneta. Tek jedna od dvadeset osoba kreće na put bez prethodne rezervacije, a svega 15 odsto njih obilazi turističke agencije“, kaže Elena Erdeljanović sa sajta Putovanja.info.

Većina opet ističe da su cene turističkih aranžmana nekada bile daleko pristupačnije nego što su danas, a čak 65 odsto smatra da su aranžmani preskupi. Agencije uprkos tome što imaju „jake“ aranžmane dobro zarađuju, a kapaciteti su tokom cele sezone popunjeni. Osim toga, napominju u agencijama, oni koji imaju novca odlučuju se za skupe aranžmane, oni sa nešto manje para „vrebaju“ jeftinije aranžmane, tako da se „za svakog nešto nađe“.

Uz agencije i hoteli više zarađuju poslednjih godina kada su u pitanju turisti iz Srbije jer je istraživanje pokazalo da sada čak 40 odsto njih boravi u hotelima, pre 15 godina isto toliki procenat je bio onih koji su se odlučivali za privatni smeštaj. Jednako popularan onda, kao i sada, je smeštaj u apartmanima, za koje se odlučuje svaki treći turista iz Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik