Pravilnik o klasifikaciji i kategorizaciji hotelskih objekata stupa na snagu u sredu, a cilj mu je unapređenje standarda i kvaliteta usluge u smeštajnim objektima. Tim pravilnikom predviđen je nov način podnošenja zahteva za kategorizaciju, a novina je da će hoteli sami popunjavati upitnik u kome će se svaka usluga posebno bodovati. Kontrolu kategorisanih hotela obavljaće turistička inspekcija i u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku sardanju (GTZ) sporovoće se njihova obuka. U narednom periodu biće nastavljeno sa obukom predstavnika turističkih organizacija i privrede u saradnji sa Centrom za edukaciju Privredne komore Srbije. Nakon toga se očekuje završetak priručnika i svih pratećih dokumenata, kao i razvoj i uspostavljanje elektronske obrade podataka. Pravilnikom je predviđeno da najmanje 80 odsto od ukupnog broja smeštajnih jedinica mora da ima minimalnu površinu za određenu kategoriju, a ostalih 20 odsto može da ima površinu samo za jednu kategoriju niže i gost o tome mora da bude obavešten.
Pravilnik o klasifikaciji i kategorizaciji hotelskih objekata stupa na snagu u sredu, a cilj mu je unapređenje standarda i kvaliteta usluge u smeštajnim objektima, rečeno je na sednici Odbora Udruženja ugostiteljstva i turizma na temu "Nova hotelska klasifikacija u Srbiji".
Kako je kazala samostalni savetnik u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Ivana Dedijer, tim pravilnikom predviđen je nov način podnošenja zahteva za kategorizaciju, a novina je da će hoteli sami popunjavati upitnik u kome će se svaka usluga posebno bodovati.
- Kontrolu kategorisanih hotela obavljaće turistička inspekcija i u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku sardanju (GTZ) sporovoće se njihova obuka - kazala je ona i naglasila da će u narednom periodu biti nastavljeno sa obukom predstavnika turističkih organizacija i privrede u saradnji sa Centrom za edukaciju Privredne komore Srbije.
- Nakon toga se očekuje završetak priručnika i svih pratećih dokumenata, kao i razvoj i uspostavljanje elektronske obrade podataka - istakla je Dedijer i navela da je Pravilnikom predviđeno da najmanje 80 odsto od ukupnog broja smeštajnih jedinica mora da ima minimalnu površinu za određenu kategoriju, a ostalih 20 odsto može da ima površinu samo za jednu kategoriju niže i gost o tome mora da bude obavešten.
Na skupu, kome su osim predstavnika Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Privredne komore Beograda, prisustvovali i hotelijeri, predstavnici ugostiteljskih preduzeća i turističkih agencija rečeno je da je nova klasifikacija hotela urađena prema evropskim standardima.