Nova šansa za "Aerodrom Tuzla - međunarodni kargo centar"

Bez autora
Jan 25 2012

Prema najavama iz Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, Svjetska banka dala je Vladi TK čvrsto obećanje i pokazala interes za investiranje u projekt "Aerodrom Tuzla - međunarodni kargo centar". Projekt bi poboljšao proizvodnju hrane i njen izvoz u regionu. Vlada TK duže vrijeme pokušava ubijediti Svjetsku banku u važnost ovog projekta. Konačno su i dobili potvrdu o interesu za učešće u njemu, u smislu da se uradi mikroprojekt za TK. Na osnovu njega znale bi se tačne mogućnosti proizvodnih kapaciteta hrane ovog kraja i šta je to što treba. Sve je to važno kako bi bio istaknut značaj kargo prijevoza. Kargo centar predstavlja jednu od najvećih šansi i prednosti za ubrzani razvoj privrede TK. Svjetska banka za izradu mikrostudije, čija će priprema početi još u aprilu, izdvojit će 95 posto potrebnog novca. Za potrebe domaćeg tržišta i stranih kompanija Međunarodni aerodrom Tuzla već je izradio studiju kargo centra.

Nova šansa za "Aerodrom Tuzla - međunarodni kargo centar"Prema najavama iz Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, Svjetska banka dala je Vladi TK čvrsto obećanje i pokazala interes za investiranje u projekt "Aerodrom Tuzla - međunarodni kargo centar".

Projekt bi poboljšao proizvodnju hrane i njen izvoz u regionu, kazao nam je Aziz Čačković, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

- Vlada TK duže vrijeme pokušava ubijediti Svjetsku banku u važnost ovog projekta. Konačno smo i dobili potvrdu o interesu za učešće u njemu, u smislu da se uradi mikroprojekt za TK. Na osnovu njega znali bismo tačne mogućnosti proizvodnih kapaciteta hrane ovog kraja i šta je to što nam treba. Sve je to važno kako bi bio istaknut značaj kargo prijevoza - kazao je Čačković.

Kargo centar predstavlja jednu od najvećih šansi i prednosti za ubrzani razvoj privrede TK, a resorni ministar povodom ovog projekta sastao se s Tarikaom Šahovićem, menadžerom Projekta za poboljšanje poslovnog okruženja u BiH pri IFC-u, inače članici grupacije Svjetske banke.

Svjetska banka za izradu mikrostudije, čija će priprema početi još u aprilu, izdvojit će 95 posto potrebnog novca. Za potrebe domaćeg tržišta i stranih kompanija Međunarodni aerodrom Tuzla već je izradio studiju kargo centra.

- Kargo centar značio bi veliku motivaciju i stimulaciju za naš aerodrom. Razvoj domaćih proizvoda i njihov izvoz itekako bi bili povećani. Ako se projekt i ostvari, otvara nam se i mogućnost distribucije, što sa sobom nosi i nova radna mjesta - kazao je Enver Jukanović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Slabi rezultati

Međunarodni aerodrom Tuzla već duže vrijeme bilježi slabe poslovne rezultate. Izuzev povremenih čarter-letova, izraženih u ljetnom periodu, avioni skoro da i na uzlijeću s tuzlanske piste.

Menadžment aerodroma trenutno je u pregovorima sa stranim kompanijama kako bi od idućeg ljeta bila uvedena barem jedna međunarodna aviolinija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik