Od turizma oko 850 miliona dolara

Bez autora
Sep 25 2011

Srbija bi od turizma ove godine mogla da zaradi oko 850 miliona dolara, što je rezultat povećanja broja stranih gostiju, ali i sve brojnijih i uspešnijih manifestacija. Za prvih sedam meseci ostvareno je više od 450 miliona dolara prometa, i na osnovu tog deviznog priliva i broja dolazaka, posebno stranih gostiju, ove godine ćemo se približiti toj magičnoj milijardi dolara prihoda. Ipak, 2012. je realna godina kada bi ta milijarda i mogla da bude dostignuta. Najjači turistički centri su i ove godine bili Beograd i Novi Sad - veliki administrativni centri, a njima su se pridružili planinski centri koji beleže značajan porast domaćih i stranih posetilaca. Banje su i ove godine održale svoj nivo poseta, a rastu turizma posebno doprinose sve brojnije i sve uspešnije manifestacije i događaji, koje ostvaruju značajan promet. Kada je reč o domaćim turistima, rast koji je zabeležen u prvom kvartalu nije bio tako intenzivan tokom letnje sezone. Očigledno je da su građani u tom periodu otišli na more, ali sada se polako vraćaju što se vidi po broju gostiju na domaćim, turističkim destinacijama, koji je veći nego prošle godine.

Od turizma oko 850 miliona dolaraSrbija bi od turizma ove godine mogla da zaradi oko 850 miliona dolara, što je rezultat povećanja broja stranih gostiju, ali i sve brojnijih i uspešnijih manifestacija, izjavio je Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković.

"Za prvih sedam meseci ostvareno je više od 450 miliona dolara prometa, i na osnovu tog deviznog priliva i broja dolazaka, posebno stranih gostiju, ove godine ćemo se približiti toj magičnoj milijardi dolara prihoda", kazao je Petković uoči 27. septembra, Svetskog dana turizma.

Ipak, kako je naveo, 2012. je realna godina kada bi ta milijarda i mogla da bude dostignuta.

"Najjači turistički centri su i ove godine bili Beograd i Novi Sad - veliki administrativni centri, a njima su se pridružili planinski centri koji beleže značajan porast domaćih i stranih posetilaca", kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, banje su i ove godine održale svoj nivo poseta, a rastu turizma posebno doprinose sve brojnije i sve uspešnije manifestacije i događaji, koje ostvaruju značajan promet.

Kada je reč o domaćim turistima, Petković je istakao da rast koji je zabeležen u prvom kvartalu nije bio tako intenzivan tokom letnje sezone.

"Očigledno je da su građani u tom periodu otišli na more, ali sada se polako vraćaju što se vidi po broju gostiju na domaćim, turističkim destinacijama, koji je veći nego prošle godine" ukazao je Petković.

Govoreći o efektima svetske ekonomske krize, Petković je podsetio da se ona posebno odrazila na turističku sezonu 2009. godine.

"Već sledeće godine je zabeležena izvesna stabilizacija, dok je ova 2011., godina povratka našeg turističkog prometa. Značajniji progres očekujemo u 2012. godini", zaključio je Petković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik