Općina Kneževi Vinogradi osvojila priznanje za najbolju vinsku destinaciju Hrvatske

Bez autora
Mar 13 2023

Baranjska općina Kneževi Vinogradi nedavno je dobila veliko priznanje.

Na Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu osvojila je veliki Zlatni suncokret za najbolju vinsku destinaciju Hrvatske. Unatoč jakoj konkurenciji uspjeh u Baranju nije stigao nenadano jer se godinama ulaže u turizam, što se vidi i po broju gostiju. Lani je srušen rekord s 42 tisuće noćenja.

Najbolja vinska destinacija najviše gostiju ima u proljeće i jesen. Prva dva zimska mjeseca najavljuju godinu za pamćenje, a šampionska titula već potiče nove rezervacije. Samo na tom malenom području Baranje mnoštvo je malih vinara i jedna velika vinarija.

- To je ustvari jedan veliki poticaj za sve nas i mislim da je pokazatelj da smo na dobrom putu, radimo u dobrom smjeru i ova zajednička sinergija između svih je ključ velikog uspjeha, za HRT Dnevnik rekao je Ivan Gerštmajer Zelember, predsjednik Udruge vinara Baranje Zmajevac.

- Ovaj butik vina je poseban zato što su ovdje svi baranjski vinari, oni su naši prijatelji, tako da nismo htjeli izuzeti i njih, zato što je ovo trgovina baranjskih autohtonih proizvoda, kazao je Oliver Novački, vinar i vlasnik trgovine vina u Karancu.

U srednjovjekovnom podrumu u Kneževim Vinogradima, starom gotovo petsto godina, i danas zriju vina. U dragocjenom arhivu čuvaju se butelje još od 1949.

- Način na koji mi proizvodimo vino, naš resurs u kojem proizvodimo vino nastojimo pokazati turistima. Onda i oni sami sasvim drugačije doživljavaju priču vina i destinacije i postaju dio vinske priče Kneževih Vinograda, odnosno Baranje i vrlo se rado vraćaju, istaknula je Ljiljana Vajda-Mlinaček, voditeljica korporativnih komunikacija Belja.

Domaćini - ono najdragocjenije u turizmu

Da su domaćini ono najdragocjenije u turizmu, svojim primjerom potvrđuje Vladimir Škrobo iz Karanca - izvornost i tradicija, gastronomija i gostoljubivost privlače goste.

- Vino je samo dio onoga što Baranja nudi i što ima. Prirodan način življenja, sve je domaće, svakoga gosta kojeg dočekamo, otpratimo i svi nam se vraćaju, rekao je Vladimir Škrobo Bajo, ugostitelj i vlasnik smještajnih kapaciteta.

U ovom restoranu s odličnim baranjskim vinom sljubljuju mnoštvo domaćih namirnica s područja koje ih okružuje i s njima stvaraju umjetnost na tanjuru.

- I naravno da hrana s jednog područja i vino, da ne govorimo, općenito u toj cijeloj gastronomiji je povezana kao jedno tijelo i ne možete to baš razdvajati, kazao je Tomica Đukić, chef u restoranu u Zmajevcu.

Vino povezuje sve, ali i ispisuje vrlo uspješnu turističku priču.

- Ovo nije došlo preko noći i drago nam je da je struka to prepoznala, vidjela i nagradila naš trud. Ozbiljan turizam kod nas živi nekih 15 godina. Mi na području Općine Kneževi Vinogradi imamo 20 vrhunskih vinara, rekao je Vedran Kramarić, načelnik općine Kneževi Vinogradi.

I trenutačno oko petsto kreveta jer je sve više onih koji žele posjetiti ovaj kutak Baranje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik