Baranjska općina Kneževi Vinogradi nedavno je dobila veliko priznanje.
Na Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu osvojila je veliki Zlatni suncokret za najbolju vinsku destinaciju Hrvatske. Unatoč jakoj konkurenciji uspjeh u Baranju nije stigao nenadano jer se godinama ulaže u turizam, što se vidi i po broju gostiju. Lani je srušen rekord s 42 tisuće noćenja.
Najbolja vinska destinacija najviše gostiju ima u proljeće i jesen. Prva dva zimska mjeseca najavljuju godinu za pamćenje, a šampionska titula već potiče nove rezervacije. Samo na tom malenom području Baranje mnoštvo je malih vinara i jedna velika vinarija.
- To je ustvari jedan veliki poticaj za sve nas i mislim da je pokazatelj da smo na dobrom putu, radimo u dobrom smjeru i ova zajednička sinergija između svih je ključ velikog uspjeha, za HRT Dnevnik rekao je Ivan Gerštmajer Zelember, predsjednik Udruge vinara Baranje Zmajevac.
- Ovaj butik vina je poseban zato što su ovdje svi baranjski vinari, oni su naši prijatelji, tako da nismo htjeli izuzeti i njih, zato što je ovo trgovina baranjskih autohtonih proizvoda, kazao je Oliver Novački, vinar i vlasnik trgovine vina u Karancu.
U srednjovjekovnom podrumu u Kneževim Vinogradima, starom gotovo petsto godina, i danas zriju vina. U dragocjenom arhivu čuvaju se butelje još od 1949.
- Način na koji mi proizvodimo vino, naš resurs u kojem proizvodimo vino nastojimo pokazati turistima. Onda i oni sami sasvim drugačije doživljavaju priču vina i destinacije i postaju dio vinske priče Kneževih Vinograda, odnosno Baranje i vrlo se rado vraćaju, istaknula je Ljiljana Vajda-Mlinaček, voditeljica korporativnih komunikacija Belja.
Domaćini - ono najdragocjenije u turizmu
Da su domaćini ono najdragocjenije u turizmu, svojim primjerom potvrđuje Vladimir Škrobo iz Karanca - izvornost i tradicija, gastronomija i gostoljubivost privlače goste.
- Vino je samo dio onoga što Baranja nudi i što ima. Prirodan način življenja, sve je domaće, svakoga gosta kojeg dočekamo, otpratimo i svi nam se vraćaju, rekao je Vladimir Škrobo Bajo, ugostitelj i vlasnik smještajnih kapaciteta.
U ovom restoranu s odličnim baranjskim vinom sljubljuju mnoštvo domaćih namirnica s područja koje ih okružuje i s njima stvaraju umjetnost na tanjuru.
- I naravno da hrana s jednog područja i vino, da ne govorimo, općenito u toj cijeloj gastronomiji je povezana kao jedno tijelo i ne možete to baš razdvajati, kazao je Tomica Đukić, chef u restoranu u Zmajevcu.
Vino povezuje sve, ali i ispisuje vrlo uspješnu turističku priču.
- Ovo nije došlo preko noći i drago nam je da je struka to prepoznala, vidjela i nagradila naš trud. Ozbiljan turizam kod nas živi nekih 15 godina. Mi na području Općine Kneževi Vinogradi imamo 20 vrhunskih vinara, rekao je Vedran Kramarić, načelnik općine Kneževi Vinogradi.
I trenutačno oko petsto kreveta jer je sve više onih koji žele posjetiti ovaj kutak Baranje.