Opština kupila hotel

Bez autora
Feb 28 2012

Hotel „Elan“ u Srbobranu, koji je tokom poslednje dve decenije minulog veka slovio za jedan od najlepših turističko-ugostiteljskih objekata u Bačkoj, da bi pre desetak godina zbog nerentabilnosti bio zatvoren, postaje okosnica razvoja banjsko-rekreativnog turizma u ovoj varoši. Lokalna samouprava kupila je hotel za devet miliona dinara, a u njegovu popravku, adaptaciju i opremanje – pošto je u dobroj meri već ruiniran – planira da uloži desetostruko višu sumu i da ga poveri na gazdovanje ovdašnjem Javnom preduzeću „Centar za turizam“. Smatra se da će ova transakcija, obavljena u postupku slobodnog prikupljanja ponuda, koji je organizovala Agencija za privatizaciju, doneti višestruku korist lokalnoj zajednici. Osnovni motiv za kupovinu hotela, koji se nalazi na obali Velikog bačkog kanala i pokraj izdašnog izvora termalne vode, proistekao je upravo iz davnašnjih planova Srbobrana da na tom prostoru izgradi banjsko lečilište i rekreaciono-sportski centar.

Opština kupila hotelHotel „Elan“ u Srbobranu, koji je tokom poslednje dve decenije minulog veka slovio za jedan od najlepših turističko-ugostiteljskih objekata u Bačkoj, da bi pre desetak godina zbog nerentabilnosti bio zatvoren, postaje okosnica razvoja banjsko-rekreativnog turizma u ovoj varoši. L

okalna samouprava kupila je hotel za devet miliona dinara, a u njegovu popravku, adaptaciju i opremanje – pošto je u dobroj meri već ruiniran – planira da uloži desetostruko višu sumu i da ga poveri na gazdovanje ovdašnjem Javnom preduzeću „Centar za turizam“.

Predsednik opštine Branko Gajin smatra da će ova transakcija, obavljena u postupku slobodnog prikupljanja ponuda, koji je organizovala Agencija za privatizaciju, doneti višestruku korist lokalnoj zajednici. Prema njegovim rečima, osnovni motiv za kupovinu hotela, koji se nalazi na obali Velikog bačkog kanala i pokraj izdašnog izvora termalne vode, proistekao je upravo iz davnašnjih planova Srbobrana da na tom prostoru izgradi banjsko lečilište i rekreaciono-sportski centar. Uz to, dodaje, na ovaj način je sačuvana i vredna imovina koju su stvorili Srbobranci i koja će čitavoj zajednici ubuduće biti od velike koristi.

– Pošto imamo nameru da izgradimo akvapark i termalnu banju, logično je da su nam potrebni i smeštajni kapaciteti, pa smo procenili da je najracionalnije da kupimo hotel. Ujedno osujetili smo špekulantske tajkunske namere da hotel uzmu pod svoje okrilje, da ga iskoriste kao hipoteku za kreditno zaduživanje i potom nestanu ostavljajući objekat da i dalje propada. Iskoristili smo poslednju šansu da spasemo „Elan“, da mu vratimo nekadašnji sjaj i da u njemu zaposlimo dvadesetak ljudi za početak, a kasnije i više od pedeset – ističe Gajin, objašnjavajući da ova investicija neće dodatno opteretiti lokalni budžet, budući da opština na ime naftne rente računa na godišnju dobit od najmanje 60 miliona dinara.

Najveći deo tog novca tokom ove i narednih nekoliko godina biće usmeravan u razvoj turizma. Računa se da će sve biti završeno do proleća 2015. godine kada će Srbobran biti domaćin Radničko-sportske olimpijade Vojvodine.

Da su Srbobranci dobro pazarili kazuje, pored ostalog, i činjenica da je njihov hotel u decembru 2008. godine procenjen na 44 miliona dinara, ali ni nakon dve aukcije i znatnog obaranja cene ni na jednoj od dve aukcije nije bilo zainteresovanih kupaca. Ovaj objekat izgrađen je 1980. godine, poseduje „B“ hotelsku kategoriju, raspolaže sa 52 dvokrevetne i jednokrevetne sobe, tri apartmana, velikim restoranom, fitnes centrom, pekarom, kongresnom dvoranom i nekoliko manjih sala za sastanke. U njegovoj neposrednoj blizini je i velika sportska dvorana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik