Poljoprivreda i turizam nositelji razvoja Sjevernog Velebita

Bez autora
Mar 04 2012

Vlada je prihvatila prostorni plan Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i poslala ga u saborsku proceduru. To je, inače, dugoročan dokument prostornog uređenja na temelju kojeg će se uređivati, koristiti i zaštititi područje određeno granicama Nacionalnog parka. Planom se određuju ciljevi prostornog uređenja, organizacija i namjena prostora, uvjeti njegova korištenja i zaštite s uvjetima izgradnje i provođenja drugih zahvata u prostoru, kao i druge mjere kojima se unaprjeđuje prostor i okoliš. Sjeverni Velebit proglašen je nacionalnim parkom 1999. godine na površini od 109 četvornih kilometara. Obveza donošenja prostornog plana područja posebnih obilježja NP-a Sjeverni Velebit određena je Zakonom o prostornom uređenju i gradnji. Taj nacionalni park nalazi se unutar Parka prirode Velebit koji je proglašen zaštićenim dijelom prirode 1981. godine, a ujedno je i rezervat biosfere.

Poljoprivreda i turizam nositelji razvoja Sjevernog VelebitaVlada je prihvatila prostorni plan Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i poslala ga u saborsku proceduru.

To je, inače, dugoročan dokument prostornog uređenja na temelju kojeg će se uređivati, koristiti i zaštititi područje određeno granicama Nacionalnog parka.

Planom se određuju ciljevi prostornog uređenja, organizacija i namjena prostora, uvjeti njegova korištenja i zaštite s uvjetima izgradnje i provođenja drugih zahvata u prostoru, kao i druge mjere kojima se unaprjeđuje prostor i okoliš. Sjeverni Velebit proglašen je nacionalnim parkom 1999. godine na površini od 109 četvornih kilometara. Obveza donošenja prostornog plana područja posebnih obilježja NP-a Sjeverni Velebit određena je Zakonom o prostornom uređenju i gradnji. Taj nacionalni park nalazi se unutar Parka prirode Velebit koji je proglašen zaštićenim dijelom prirode 1981. godine, a ujedno je i rezervat biosfere.

Osnovna koncepcija plana temelji se na održavanju prirodnih sastavnica i dijelova tradicijski kultiviranog krajolika, uz mogućnost obavljanja poljoprivrede i stočarstva, te specifičnog oblika turizma kojem je osnovni motiv razgledavanje, planinarenje, dijelom rekreacija i, dakako, istraživački/znanstveni rad.

U planu se ne predviđa određivanje građevinskog područja naselja, već je određena zona zatečene gradnje na Alanu, koja će se sanirati sukladno propisima. Ostale pojedinačne zgrade koje je moguće zadržati i koje su u skladu s odredbama plana, tretiraju se kao gradnja izvan građevinskog područja, prvenstveno u funkciji poljoprivrede, tj. kao pojedinačni objekti ili sklopovi na površinama druge namjene i obnavljaju se sukladno posebnim propisima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik