Predlog da Stara planina bude rezervat

Bez autora
Feb 23 2012

Stara planina mogla bi da bude proglašena rezervatom biosfere, ukoliko se realizuje inicijativa Ministarstva poljoprivrde Srbije u okviru Projekta reforme poljoprivrede Srbije u tranziciji. Predlog da Stara planina, koja je 1997. godine proglašena za park prirode, bude proglašena i za rezervat biosfere, podržale su opštine na čijoj se teritoriji nalazi - Zaječar, Knjaževac, Dimitrovgrad i Pirot. U sklopu priprema za kandidovanje Parka prirode "Stara planina" za rezervat biosfere, u okviru Programa "Čovek i biosfera" Uneska, Ministarstvo poljoprivrede je angažovalo stručnjake koji će opštinama pomoći oko kampanje i priprema dokumentacije za kandidadaturu. Vođa tima za primenu projekta na području Stare planine Sergej Ivanov rekao je da je Prostorim planom Srbije predviđeno uspostavljanje još četiri rezervata biosfere, pored za sada jedinog Golije-Studenica. Konsultant koga je angažovalo Ministarstvo poljoprivrede Majkl Grin je rekao da rezervat biosfere pruža mogućnost održivog razvoja tog područja, ali i razvoj ekološkog turizma.

Predlog da Stara planina bude rezervatMinistarstvo poljoprivrde Srbije hoće da Stara planina postane rezervat biosfere. Inicijativu podržale podstaroplaninske opštine, a Ministarstvo anagažovalo stručnjake da pripreme kandidaturu kod Uneska.

Stara planina mogla bi da bude proglašena rezervatom biosfere, ukoliko se realizuje inicijativa Ministarstva poljoprivrde Srbije u okviru Projekta reforme poljoprivrede Srbije u tranziciji rečeno je na predstavljnju te inicijative.

Predlog da Stara planina, koja je 1997. godine proglašena za park prirode, bude proglašena i za rezervat biosfere, podržale su opštine na čijoj se teritoriji nalazi - Zaječar, Knjaževac, Dimitrovgrad i Pirot.

U sklopu priprema za kandidovanje Parka prirode "Stara planina" za rezervat biosfere, u okviru Programa "Čovek i biosfera" Uneska, Ministarstvo poljoprivrede je angažovalo stručnjake koji će opštinama pomoći oko kampanje i priprema dokumentacije za kandidadaturu.

Vođa tima za primenu projekta na području Stare planine Sergej Ivanov rekao je da je Prostorim planom Srbije predviđeno uspostavljanje još četiri rezervata biosfere, pored za sada jedinog Golije-Studenica.

Konsultant koga je angažovalo Ministarstvo poljoprivrede Majkl Grin je rekao da rezervat biosfere pruža mogućnost održivog razvoja tog područja, ali i razvoj ekološkog turizma.

Program "Čovek i biosfera" postoji od 1970. godine, a jedan od projekata bilo je i stvaranje svetske mreže zaštićenih područja nazvanih rezervati biosfere. Njihov koncept je određen 1974. godine, a prvi rezervati formirani su 1976. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik