Pripremni radovi na Luštici

Bez autora
Feb 23 2012

Švajcarski Oraskom divelopment /Orascom Devlopment/, koji na tivatskom poluostrvu Luštica gradi luksuzno odmaralište, počeo je pripremne radove na tom projektu u koje će ove godine biti uloženo oko osam miliona evra. Predstavnici kompanije su kazali da su pripremni radovi za gradnju kompleksa Luštica bej /Bay/, počeli prošlog ponedjeljka, a glavni bi, prema realnim očekivanjima, trebalo da počnu početkom naredne godine. Proces planiranja najvažniji je dio u oblasti nekretnina. To je bitno za dobru i kvalitetnu gradnju. U prošlosti su napravili neke greške pa zato žele da u Crnoj Gori sve naprave na pravi način. Pripremni radovi su povjereni podgoričkoj firmi Bemax, a prva faza radova odnosi se na raščišćavanje terena i izgradnju pristupnih puteva za prvu fazu projekta. Uporedo sa radovima, međunarodni i lokalni timovi planera unaprijeđuju dizajn novog odmarališta kako bi stvorili željenu i autentičnu novu lokaciju.

Pripremni radovi na LušticiŠvajcarski Oraskom divelopment /Orascom Devlopment/, koji na tivatskom poluostrvu Luštica gradi luksuzno odmaralište, počeo je pripremne radove na tom projektu u koje će, kako je najavljeno, ove godine biti uloženo oko osam miliona evra.

Predstavnici kompanije su kazali da su pripremni radovi za gradnju kompleksa Luštica bej /Bay/, počeli prošlog ponedjeljka, a glavni bi, prema realnim očekivanjima, trebalo da počnu početkom naredne godine.

Izvršni direktor tivatske kompanije Luštica divelopment, Semjuel Mejer /Samuel Meyer/, ocijenio je da je proces planiranja najvažniji dio u oblasti nekretnina.

"To je bitno za dobru i kvalitetnu gradnju. U prošlosti smo napravili neke greške pa zato želimo da u Crnoj Gori sve napravimo na pravi način", rekao je Mejer na konferenciji za novinare.

On je kazao da su pripremni radovi povjereni podgoričkoj firmi Bemax, a prva faza radova odnosi se na raščišćavanje terena i izgradnju pristupnih puteva za prvu fazu projekta. Uporedo sa radovima, međunarodni i lokalni timovi planera unaprijeđuju dizajn novog odmarališta kako bi stvorili željenu i autentičnu novu lokaciju.

Brendiranje i marketing koncepti će, kako je naveo, biti razrađeni u toku proljeća, kako bi prodaja počela u maju, a prve rezervacije su već potpisane. Na početku glavne turističke sezone model apartmana biće završen za kupce koji žele da iskuse jedinstveni osjećaj.

Mejer je precizirao da je osam miliona EUR predviđeno samo za pripremne radove, odnosno planiranje i projektovanje.

Najavljena investicija od oko milijardu EUR je, kako je dodao, za prvi period.

"To zavisi od tržišta, ali govorimo o nekih 15 godina. Nadamo se da će do kraja godine sve biti spremno za početak prave gradnje i da će cifra biti mnogo veća", kazao je Mejer.

Na pitanje da li je kompanija riješila pitanje eksproprijacije zemljišta, on je odgovorio da je to obaveza Vlade.

"Put o kojem pričamo je postojeći koji se proširuje i ostaće javno vlasništvo, mi smo samo zakupci zemljišta. Imali smo danas sastanak sa predstavnicima Vlade, eksproprijacija ide veoma dobro, nije ništa urgentno jer smo još u fazi projektovanja i planiranja", objasnio je Mejer.

On je dodao da Luštica divelopment još nema građevinsku dozvolu jer je nije ni tražila, s obzirom na to da je u toku faza projektovanja i planiranja.

"Sigurno smo da ćemo je dobiti u trećem ili četvrtom kvartalu. To je tehnički proces provjere uklapanja u urbanističke planove", rekao je Mejer.

Novi glavni izvršni direktor Oraskom divelopmenta, Gerhard Nislejn /Niesslein/ saopštio je da je kompanije izuzetno srećna što je u Crnoj Gori i što ima dio vrijednog zemljišta.

"Ubrzo ćemo početi sa gradnjom i stvoriti autentično naselje", najavio je Nislejn.

Luštica divelopment osnovana je 2008. godine, kao džoint venčer /joint venture/ Oraskoma /Orascom/ i Vlade Crne Gore, koja ima deset odsto vlasništva.

Ugovorom o kupoprodaji, koji su u oktobru 2009. potpisali Vlada i Oraskom, strani partner se obavezovao da u periodu od deset godina uplaćuje za akcije po milion EUR i isto toliko za zakup.

Ukupna planirana investicija u tivatsku Lušticu iznosi oko 1,1 milijardu evra, a Oraskom ima obavezu da u periodu od 12 godina, od stupanja na snagu ugovora, izgradi tri hotela sa najmanje četiri zvjezdice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik