Protokol o saradnji sremskih opština

Predstavnici sedam opština sremskog okruga Inđije, Iriga, Pećinaca, Rume, Sremske Mitrovice, Stare Pazove i Šida potpisali su danas Protokol o regionalnoj saradnji i razvoju gradova i opština Srema u oblasti turizma. Potpisivanje Protokola je rezultat zajedničke aktivnosti predstavnika četvrtog regiona Srbije koji su učestvovali na seminaru u okviru projekta "Evropske integracije i lokalni razvoj - ka uspešnim strategijama i dobrom upravljanju". Protokol predviđa definisanje konkretnih zajedničkih projekata i akciju u oblasti turizma, kao što su brendiranje i promocija Srema, stvaranje regionalne turističke organizacije, organizovanje festivala, promocija ribolovnog turizma,... Protokol omogućava pridruživanje drugih opština i gradova koji dele isti viziju za razvoj turističkog potencijala na tom prostoru, kao što su Sremski Karlovci i Beočin. Sigurno je da mnoge od lokalnih samouprava u Sremu spadaju među najbolje lokalne samouprave u Srbiji. Seminar je bio dobra prilika da se čuju nešto novo, nauče, razmene iskustva i bolje se upoznaju, a sve u cilju da se kvalitet prenese na lokalne samouprave i građani budu zadovoljniji.

Protokol o saradnji sremskih opštinaPredstavnici sedam opština sremskog okruga Inđije, Iriga, Pećinaca, Rume, Sremske Mitrovice, Stare Pazove i Šida potpisali su danas Protokol o regionalnoj saradnji i razvoju gradova i opština Srema u oblasti turizma.

Potpisivanje Protokola je rezultat zajedničke aktivnosti predstavnika četvrtog regiona Srbije koji su učestvovali na seminaru u okviru projekta "Evropske integracije i lokalni razvoj - ka uspešnim strategijama i dobrom upravljanju".

Protokol predviđa definisanje konkretnih zajedničkih projekata i akciju u oblasti turizma, kao što su brendiranje i promocija Srema, stvaranje regionalne turističke organizacije, organizovanje festivala, promocija ribolovnog turizma, osnivanje ekokampova, biciklističkih staza, uspostavljanje turističke signalizacije, edukacija stručnih kadrova...

Protokol omogućava pridruživanje drugih opština i gradova koji dele isti viziju za razvoj turističkog potencijala na tom prostoru, kao što su Sremski Karlovci i Beočin.

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava i državnu upravu i lokalnu samoupravu Duško Radaković rekao je da je siguran da mnoge od lokalnih samouprava u Sremu spadaju među najbolje lokalne samouprave u Srbiji.

On je obraćajući se učesnicima istakao da veruje da je seminar bio dobra prilika da se čuju nešto novo, nauče, razmene iskustva i bolje se upoznaju, a sve u cilju da se kvalitet prenese na lokalne samouprave i građani budu zadovoljniji.

Radaković je apelovao na učesnike skupa da potpisivanje protokola ne shvate kao završetak seminara, već početak nečeg novog.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht ukazujući da se došlo do kraja rada sa četvrtim regionom Srbije istakla da je ponosna i zadovoljna projektom.

Liht je istakla i da se nada da će potpisivanje Protokola označiti korak dalje u međusobnoj saradnji u projektu.

Projekat Beogradskog fonda za političku izuzetnost, koji je realizovan uz finansijsku podršku Kraljevine Holandije i fondacije Olof Palme, usmeren je na izgradnju i jačanje kapaciteta donosilaca odluka u lokalnim zajednicama, u cilju efikasnog i održivog razvoja regiona kojima pripadaju, posebno tokom daljeg procesa integracije Srbije u Evropsku uniju.

Projekat se realizuje kroz seminare na kojima učestvuju lokalni lideri političkih partija, predstavnici lokalnih samouprava, kao i predstavnici medija, poslovnog sektora i civilnog društva.

Projekat je započet 2008. godine i realizacijom je već obuhvaćeno šest opština jugozapadne Srbije, opštine južne Srbije, kao i opštine južnobanatskog okruga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik