Razvoj održivog turizma u BiH

Bez autora
Mar 26 2012

U Banjaluci je danas predstavljen projekat "Tehnička pomoć za podršku industriji turizma u BiH", čiji je cilj razvoj održivog turizma u okviru priprema BiH za članstvo u EU ojačavanjem kapaciteta koji podržavaju ovu industriju na nivou BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, kao i Brčko distrikta. Projekat je finansiran iz sredstava Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 1,9 miliona eura. Projekat je značajan za industriju turizma u BiH, kao i za dobrobit koju održivi turizam može donijeti ovoj zemlji i njenim građanima. Brojne međunarodne i lokalne organizacije i institucije u BiH prepoznale su razvojne mogućnosti u sektoru turizma. Turizam je uvijek prepoznat kao najefikasniji pokretač razvoja ekonomija, jer se otvaraju nova radna mjesta, privlače strane investicije, unapređuje stanje životne sredine, doprinosi očuvanju lokalnih kulutura, pa i kulturnog nasljeđa. Turizam zavisi od ostalih djelatnosti, a njegov razvoj i uspostavljanje harmonizovane i održive industrije turizma veoma je važno za BiH.

Razvoj održivog turizma u BiHU Banjaluci je danas predstavljen projekat "Tehnička pomoć za podršku industriji turizma u BiH", čiji je cilj razvoj održivog turizma u okviru priprema BiH za članstvo u EU ojačavanjem kapaciteta koji podržavaju ovu industriju na nivou BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, kao i Brčko distrikta.

Projekat je finansiran iz sredstava Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 1,9 miliona eura.

"Projekat je značajan za industriju turizma u BiH, kao i za dobrobit koju održivi turizam može donijeti ovoj zemlji i njenim građanima", rekla je novinarima predstavnik za odnose sa javnošću projekta "Tehnička pomoć za podršku industriji turizma u BiH" Aida Prljača.

Prema njenim riječima, brojne međunarodne i lokalne organizacije i institucije u BiH prepoznale su razvojne mogućnosti u sektoru turizma. "Turizam je uvijek prepoznat kao najefikasniji pokretač razvoja ekonomija, jer se otvaraju nova radna mjesta, privlače strane investicije, unapređuje stanje životne sredine, doprinosi očuvanju lokalnih kulutura, pa i kulturnog nasljeđa", pojasnila je Prljača.

Naglasivši da turizam zavisi od ostalih djelatnosti, ona je napomenula da je njegov razvoj i uspostavljanje harmonizovane i održive industrije turizma veoma važno za BiH.

"Jedan od ciljeva ovog projekta je da u saradnji sa institucijama BiH predstavimo i turistički proizvod, kojim će se ova zemlja predstaviti na međunarodnom tržištu, a što će pratiti i razvoj marketinške strategije", dodala je Prljača.

Ona je naglasila da će se svi projekti u kojima će se BiH pojavljivati na međunarodnom tržištu graditi na njenim prirodnim ljepotama, te da će se u okviru ovog projekta raditi i na usavršavanju ljudskih resursa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik