Ryanair odustao-mogući novi pregovori

Bez autora
Apr 02 2012

Niskobudžetna avio kompanija Ryanair i pored ranijih najava ipak neće letjeti za Crnu Goru. Bord direktora kompanije Ryanair usvojio je odluku kojom se ne prihvataju dostavljeni prijedlozi ugovora o budućoj saradnji sa Vladom Crne Gore. Ryanair je ukazao je na činjenicu da, kao akcionarsko društvo, imaju odgovornost prema akcionarima u dijelu obezbjeđivanja maksimalne vrijednosti za sopstvena ulaganja i da u tom pravcu nemaju razumijevanja za činjenicu da su pojedini mediji iznosili u javnost komercijalne elemente ponude. Dopisom od 30. marta ove godine, kompanija Ryanair upoznala je Ministarstvo održivog razvoja i turizma da je Bord direktora pomenute kompanije usvojio odluku kojom se ne prihvataju dostavljeni predlozi ugovora o budućoj saradnji, ukazujući na činjenicu da ponuđeni komercijalni elementi nijesu prihvatljivi.

Ryanair odustao-mogući novi pregovoriNiskobudžetna avio kompanija Ryanair i pored ranijih najava ipak neće letjeti za Crnu Goru.

Bord direktora kompanije Ryanair usvojio je odluku kojom se ne prihvataju dostavljeni prijedlozi ugovora o budućoj saradnji sa Vladom Crne Gore.

Ryanair je ukazao je na činjenicu da, kao akcionarsko društvo, imaju odgovornost prema akcionarima u dijelu obezbjeđivanja maksimalne vrijednosti za sopstvena ulaganja i da u tom pravcu nemaju razumijevanja za činjenicu da su pojedini mediji iznosili u javnost komercijalne elemente ponude.

"Dopisom od 30. marta ove godine, kompanija Ryanair upoznala je Ministarstvo održivog razvoja i turizma da je Bord direktora pomenute kompanije usvojio odluku kojom se ne prihvataju dostavljeni predlozi ugovora o budućoj saradnji, ukazujući na činjenicu da ponuđeni komercijalni elementi nijesu prihvatljivi", saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Iz Ryanaira ukazano je da su ugovorima predviđena plaćanja, odnosno troškovi naknada za aerodromske usluge, koji su u prosjeku 2,5 puta veći, u odnosu na prosječne cijene koje ta kompanija plaća za aerodromske usluge u drugim destinacijama i kao takvi su neprihvatljivi, posebno imajući u vidu činjenicu da se radi o novom tržištu, što predstavlja veoma rizičan i niskoprofitan posao, posebno u prvim godinama poslovanja.

Osim toga, istakli su spremnost da se u najkraćem roku, ponovno razmotri eventualni inovirani prijedlog za uspostavljanje saradnje, pod uslovom da se u njemu definišu povoljniji komercijalni elementi, odnosno znatno niže cijene aerodromskih usluga.

Ryanair je ukazao je na činjenicu da, kao akcionarsko društvo, imaju odgovornost prema akcionarima u dijelu obezbjeđivanja maksimalne vrijednosti za sopstvena ulaganja i da u tom pravcu nemaju razumijevanja za činjenicu da su pojedini mediji iznosili u javnost komercijalne elemente ponude.

"Navedeno je da su medijski navodi koji preciziraju ugovorene cijene usluga, ugrozili pojedine postojeće ugovorne odnose te kompanije, a sa druge strane i pojedine buduće aranžmane", navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Sa druge strane, Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo kao organ uprave, u skladu sa zakonom, obezbijedilo je potpunu transparentnost svih dokumenata, koji su pratili prijedlog navedenog modela saradnje, posebno imajući u vidu veliko interesovanje medija zbog činjenice da se očekuju prvi letovi prema Crnoj Gori, nekog od niskotarifnih avioprevoznika.

"Dostupnost navedenih dokumenata, omogućila je pojedinim medijima da objave pojedine komercijalne elemente prijedloga ugovora, sa preciznim iznosima ukupnih aerodromskih naknada koje se plaćaju, što je izazvalo opravdanu reakciju kompanije Ryanair, posebno imajući u vidu činjenicu da je ponuđeni model saradnje obuhvatao znatno veće iznose aerodromskih naknada, nego što je to uobičajeno za poslovanje te niskotarsifne aviokompanije na većini aerodroma sa kojima posluju", tvrde u ovom ministarstvu.Iz Vlade podsjećaju da su tokom dugotrajnih pregovora, pregovarački timovi zajednički definisali sve elemente prijedloga ugovora o budućoj sardanji, koji su proslijeđeni nadležnim tijelima, na davanje saglasnosti i konačno usvajanje odluka, neophodnih za njegovo potpisivanje.

"Napominjemo da je pregovarački tim Ryanaira, prvobitno prihvatio komercijalne uslove do kojih se došlo tokom pregovora i preporučio iste, na odlučivanje Bordu direktora. S tim u vezi, Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 22. marta ove godine, usvojila predlog modela saradnje sa kompanijom Ryanair i saglasila se sa predlogom ugovora, čime su sa naše strane stvoreni preduslovi za uspostavljanje saradnje sa pomenutom niskotarifnom aviokompanijom. U vezi sa navedenim stavom Borda direktora, Ministartsvo održivog razvoja i turizma će u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva i JP ''Aerodromi Crne Gore'', sagledati mogućnost eventualnog obezbjeđivanja novih komercijalnih elemenata saradnje, koji bi bili ponuđeni kompani Ryanair, tokom nastavka pregovora", zaključuju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Aerodromi CG: Ministarstvo prebacuje krivicu na nas

Aerodromi Crne Gore odbacuju tvrdnje Ministarstva turizma i održivog razvoja, da je ta firma razlog za eventualni nedolazak irske niskobudžetne avio kompanije Rajaner.

Aerodromi su saopštili da je Ministarstvo u saopštenju pokušalo da svu odgovornost prebaci na to preduzeće, "iako činjenice govore drugačije".

Kompanija ukazuje da Ministarstvo insistira na tome da je Rajaner odustao zbog troškova aerodromskih usluga, iako u "veoma kratkom dopisu Rajanera nigdje se ne pominju ni aerodromi niti cijene aeodromskih usluga, već se koriste termini troškova u odnosu na prosjek mreže Rajanera, svakako tako je jedino i moguće jer je ovdje riječ o paket aranžamanu koji pored aerodromskih usluga podrazumijeva i brojne druge značajne komponente ugovornih odnosa", navode u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik