Saradnja Grada Sarajeva i Fondacije Mozaik

Bez autora
Dec 04 2011

Gradonačelnik Sarajeva dr. Alija Behmen i direktor Fondacije Mozaik mr. Zoran Puljić potpisali su u Gradskoj upravi Sporazum o saradnji između Grada Sarajeva i Fondacije Mozaik u okviru projekta "Sarajevo na raskršću svijeta" koji finansira Evropska unija. Osim kreiranja kulturnih turističkih ruta, promocije kulturno – istorijske baštine, jačanja kapaciteta kako uposlenika kulturnih institucija, tako i gradskih turističkih vodiča ovaj projekt će doprinijeti unapređenju razvojnih kapaciteta institucija kako bi odgovorile izazovima jačanja i harmonizacije turističke ponude glavnog grada Bosne i Hercegovine. Projekt “Sarajevo na raskršću svijeta” finansiran je od strane Evropske unije iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) u iznosu od 300.000 evra. Potpisivanjem Sporazuma o saradnji, Grad Sarajevo je postao sufinansijer ovog projekta i u tu svrhu će osigurati 96.741,00 KM iz sredstava budžeta za 2012. godinu. Fondacija Mozaik je idejni tvorac i implementator projekta.

Saradnja Grada Sarajeva i Fondacije MozaikGradonačelnik Sarajeva dr. Alija Behmen i direktor Fondacije Mozaik mr. Zoran Puljić potpisali su danas u Gradskoj upravi Sporazum o saradnji između Grada Sarajeva i Fondacije Mozaik u okviru projekta "Sarajevo na raskršću svijeta" koji finansira Evropska unija.

Osim kreiranja kulturnih turističkih ruta, promocije kulturno – istorijske baštine, jačanja kapaciteta kako uposlenika kulturnih institucija, tako i gradskih turističkih vodiča ovaj projekt će doprinijeti unapređenju razvojnih kapaciteta institucija kako bi odgovorile izazovima jačanja i harmonizacije turističke ponude glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Projekt “Sarajevo na raskršću svijeta” finansiran je od strane Evropske unije iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) u iznosu od 300.000 evra. Potpisivanjem Sporazuma o saradnji, Grad Sarajevo je postao sufinansijer ovog projekta i u tu svrhu će osigurati 96.741,00 KM iz sredstava budžeta za 2012. godinu. Fondacija Mozaik je idejni tvorac i implementator projekta.

Dr. Johann Hesse, Šef operativnog odjela za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu Delegacije EU u BiH naglašava kako je Delegacija EU sretna što je Grad Sarajevo prepoznao da izgradnja sektora turizma i kulture značajno doprinosi ekonomskom i društvenom razvoju Sarajeva i cijele BiH. „Ovo je jedan od najboljih projekata koji je EU dobila u vezi sa razvojem konkurentnih biznisa i turizma i jedini projekat koji direktno radi sa muzejima u Sarajevu, a treba unaprijediti ne samo ono što se nudi, već i način na koji se nudi. Pružit će jedan moderan pristup razvoju gradskih muzeja i njihovih postavki. Muzeji u Sarajevu i grad Sarajevo imaju mnogo za ponuditi i ovakav projekt samo može unaprijediti turističku ponudu. Nadam se da će ova partnerstva kreirati pobjedničku situaciju i želimo vidjeti  još sličnih projekata” dodao je dr. Hesse. 

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je tokom ceremonije potpisivanja Sporazuma istakao značaj  uvezivanja kulturnih institucija Sarajeva, koje će kroz kreirane turističke rute konačno biti nezaobilazne u turističkoj ponudi grada. “Vjerujem da će planirane promotivne aktivnosti doprinijeti povećanju broja turista u Sarajevu”, dodao je Behmen. Direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić je izrazio zahvalnost što je pored EU, značaj projekta prepoznao Grad Sarajevo. 

Odobrena sredstva će biti usmjerena na realizaciju projektnih aktivnosti u cilju intenzivne promocije i brendiranja kulturnih ruta Grada Sarajeva, kao i finansiranja incijativa za unapređenje atraktivnosti kulturno - istorijske ponude grada Sarajeva.

Projekat je fokusiran na unapređenje sadržaja i kvaliteta kompletne turističke ponude grada Sarajeva, te promociju zajedničkog brenda 13 objekata kulturno – istorijske baštine grada: Zemaljski muzej BiH, Muzej "Alija Izetbegović", Ars Aevi - Muzej savremene umjetnosti Sarajevo, Umjetnička galerija BiH, Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić, Kuća Alije Đerzeleza, Sebilj, Bijela Tabija i Muzej grada Sarajeva sa svojih pet depadansa: Muzej Jevreja BiH, Muzej "Sarajevo 1878 – 1918 ", Brusa bezistan, Despića kuća i Svrzina kuća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik