Saradnja "Jat tehnike" i "Erbasa"

Bez autora
Dec 11 2011

Preduzeće "Jat tehnika" ulazi u novu godinu s ambicioznim projektom proširenja proizvodnih usluga i održavanja i popravke aviona tipa "erbas" serije 320. To će, uz već osvojene tipove aviona "Boing 737" kao i TTP 42 i 72, "zaokružiti" ponudu "Jat tehnike" na svim najzastupljenijim tipovima aviona evropskih aviokompanija. Projekat obuhvata i potpuno osposobljavanje Hangara 2, tzv. velikog hangara, za prihvat aviona. Sporazumni akt s "Erbasom" o zajedničkom radu na osposobljavanju "Jat tehnike" je potpisan 5. decembra. Osposobljavanje će "teći" u tri faze, a prva počinje u januaru 2012. godine i odnosi se na konsultantske usluge, koje će joj kroz procene i preporuke omogućiti da do leta naredne godine uspostavi temelje linijskog održavanja "Erbasovih" letelica, a do kraja te godine i baznog održavanja. Druga faza počinje u februaru realizacijom izbornih preporuka, opremanjem i osposobljavanjem "Jat tehnike" kroz obuku za rad na novim tipovima aviona.

Saradnja "Jat tehnike" i "Erbasa"Preduzeće "Jat tehnika" će u sledećoj godini održavati i popravljati pojedine avione kompanije "Erbas". Sporazumni akt s "Erbasom" o zajedničkom radu na osposobljavanju "Jat tehnike" potpisan je 5. decembra.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Milutin Mrkonjić izjavio je da preduzeće "Jat tehnika" ulazi u novu godinu s ambicioznim projektom proširenja proizvodnih usluga i održavanja i popravke aviona tipa "erbas" serije 320.

To će, uz već osvojene tipove aviona "Boing 737" kao i TTP 42 i 72, "zaokružiti" ponudu "Jat tehnike" na svim najzastupljenijim tipovima aviona evropskih aviokompanija, rekao je Mrkonjić.

Projekat obuhvata i potpuno osposobljavanje Hangara 2, tzv. velikog hangara, za prihvat aviona, objasnio je Mrkonjić i podsetio da je Sporazumni akt s "Erbasom" o zajedničkom radu na osposobljavanju "Jat tehnike" potpisan 5. decembra.

Osposobljavanje će "teći" u tri faze, a prva počinje u januaru 2012. godine i odnosi se na konsultantske usluge, koje će joj kroz procene i preporuke omogućiti da do leta naredne godine uspostavi temelje linijskog održavanja "Erbasovih" letelica, a do kraja te godine i baznog održavanja.

Druga faza počinje u februaru realizacijom izbornih preporuka, opremanjem i osposobljavanjem "Jat tehnike" kroz obuku za rad na novim tipovima aviona.

Treća faza, koja podrazumeva podršku stručnjaka i instruktora "Erbasa", počeće na leto i trajaće do potpunog osposobljavanja "Jat tehnike" za rad na ovim tipovima aviona, objasnio je Mrkonjić.

Bankarska garancija 

Paralelno sa radom na osposobljavanju, predviđeno je i povećanje infrastrukturnog kapaciteta za prihvat "Erbasovih" aviona kroz osoposobljavanje Hangara 2, "za šta će država dati bankarsku garanciju u iznosu od pet miliona evra", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Veliki ugovori "Jat tehnike" sa firmama "Džet Tu", "Transaero", "Ju Ti Er" smanjili su učešće "Jat ervejza" u prihodima ove kompanije sa nekadašnjih sto na 50 odsto.

Posle povećanja ponude i na avione "Erbasa", očekuje se da će usluge za strane kompanije obuhvatiti više od 80 odsto poslovanja, što garantuje sigurnu budućnost, kao imogućnost za angažovanje mladih vazduhoplovnih stručnjaka koje Srbija redovno školuje, piše u saopštenju.

Mrkonjić je istakao da je, prema mišljenju stručnjaka "Erbasa", "Jat tehnika", sa više od 80 godina tradicije u održavanju zapadne vazduhoplovne tehnologije, opremljena velikim hangarskim prostorom, radionicom i probnim stolom za avionske motore,  jedan od najbolje opremljenih centara za održavanje i popravku aviona.

Ministar Mrkonjić obišao je kod Ćuprije gradilište novog železničkog mosta preko Velike Morave, koji gradi austrijsko-slovenački konzorcijum "Alpina-Meteorit" i razgovarao sa graditeljima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik