Saradnja u oblasti aviosaobraćaja

Bez autora
Feb 05 2012

Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić i ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Andrija Lompar potpisali su u Beogradu Sporazum o saradnji dve zemlje u oblasti vazdušnog saobraćaja, koji treba da unapredi aviosaobraćaj Srbije i Crne Gore. Sporazum o saradnji predstavlja krovni akt koji otvara mogućnosti za uspostavljanje konkretnih oblika dalje saradnje između svih vazduhoplovnih organa u dve države, istakli su ministri posle potpisivanja u Centru za kontrolu letenja na beogradskom aerodromu. Taj potpisani Sporazum reguliše oblasti koje se tiču i vojnog vazduhoplovstva, odnosno predviđa fleksibilniji i bolji okvir za civilni i vojni aviosaobraćaj po pitanju bezbednosti. Sporazum će dovesti do jačanja pozicije Srbije i Crne Gore u odnosu na evropski Sporazum o jedinstvenom nebu kao i danas potpisanim dokumentom formalno se predlaže vazduhoplovnim aktima da na njegovoj osnovi dalje unapređuju saradnju.

Saradnja u oblasti aviosaobraćajaSrbija i Crna Gora potpisale sporazum o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaja, koji treba da unapredi aviosaobraćaj između dve zemlje.

Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić i ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Andrija Lompar potpisali su u Beogradu Sporazum o saradnji dve zemlje u oblasti vazdušnog saobraćaja, koji treba da unapredi aviosaobraćaj Srbije i Crne Gore.

Sporazum o saradnji predstavlja krovni akt koji otvara mogućnosti za uspostavljanje konkretnih oblika dalje saradnje između svih vazduhoplovnih organa u dve države, istakli su ministri posle potpisivanja u Centru za kontrolu letenja na beogradskom aerodromu.

Lompar je istakao da taj potpisani Sporazum reguliše oblasti koje se tiču i vojnog vazduhoplovstva, odnosno predviđa fleksibilniji i bolji okvir za civilni i vojni aviosaobraćaj po pitanju bezbednosti.

Andrija Lompar je dodao i da će Sporazum dovesti do jačanja pozicije Srbije i Crne Gore u odnosu na evropski Sporazum o jedinstvenom nebu kao i da se danas potpisanim dokumentom formalno predlaže vazduhoplovnim aktima da na njegovoj osnovi dalje unapređuju saradnju.

Lompar je, odgovarajući na pitanje novinara da li bi ulazak Crne Gore u NATO mogao da ugrozi dosadašnju saradnju vazduhoplovnih vlasti dve zemlje, kao i ovaj Sporazum, rekao da za to nema nikakvih opasnosti, naglašavajući da bi od toga samo imali koristi i bolju saradnju.

Predsednik Upravnog odbora Agencije za kontrolu letenja Nikola Stankov rekao je da Evropa predviđa da se sadašnjih 54 kontrole leta smanje na pet, šest ili sedam njihovim objedinjavanjem u posebne funkcionalne blokove vazdušnog prostora.

Stankov je objasnio da zajednička agencije Srbije i Crne Gore trenutno pokriva i 55 odsto vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine kao i mali deo u Hrvatskoj. U narednom periodu bismo mogli, kako je naveo, da u naš mini blok primimo i druge okolne zemlje i formiramo veći blok na nivou Balkana.

Sporazum o saradnji u vazdušnom saobraćaju, između ostalog, predviđa potpisivanje Memoranduma o razumevanju koji se odnosi na inicijativu za formiranje budućeg FAB-a. Stankov je uručio diplome 48. klasi studenata škole Kontrole letenja koji će raditi u Beogradu, Nišu, Tivtu i Podgorici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik