Selo košta kao Beč

Bez autora
Apr 18 2012

Putovanje u evropske metropole za praznike ili vikend može koštati približno kao i odlazak u domaća etno-sela. Za trodnevni odlazak u Budimpeštu, Prag ili Beč turisti će morati da izdvoje oko 90 evra, a računica je tek nešto manja za vajate širom Srbije. Tokom upravo završenih Uskršnjih praznika, više od 8.000 turista iz Srbije krenulo u obilazak nekih od evropskih gradova. Najveće interesovanje vladalo je za bliže destinacije, poput Budimpešte, Beča, ali i Istanbula. Prvo su rasprodati dvodnevni i trodnevni aranžmani kojima cena kreće već od 69 evra po osobi. Tako je najviše odlazaka bilo za Mađarsku i Austriju. U odnosu na prošlu godinu, ovi aranžmani su poskupeli od pet do 10 evra. Jer, na putovanje se odlazi autobusom, pa su zbog rasta cene goriva, agencije podigle cenovnike.

Selo košta kao BečPutovanje u evropske metropole za praznike ili vikend može koštati približno kao i odlazak u domaća etno-sela.

Za trodnevni odlazak u Budimpeštu, Prag ili Beč turisti će morati da izdvoje oko 90 evra, a računica je tek nešto manja za vajate širom Srbije.

Procene turističkih agencija pokazuju da je, tokom upravo završenih Uskršnjih praznika, više od 8.000 turista iz Srbije krenulo u obilazak nekih od evropskih gradova. Kako objašnjavaju turistički radnici, najveće interesovanje vladalo je za bliže destinacije, poput Budimpešte, Beča, ali i Istanbula.

- Prvo su rasprodati dvodnevni i trodnevni aranžmani kojima cena kreće već od 69 evra po osobi - objašnjavaju beogradski agenti.

- Tako je najviše odlazaka bilo za Mađarsku i Austriju.

U odnosu na prošlu godinu, ovi aranžmani su poskupeli od pet do 10 evra. Jer, na putovanje se odlazi autobusom, pa su zbog rasta cene goriva, agencije podigle cenovnike.

A cene u domaćim etno-selima gotovo da pariraju evropskim gradovima. Tako, primera radi, u Rašinom selu nadomak Beograda, noćenje s doručkom u vajatu košta 18 evra, dok za hotelski smeštaj treba platiti i 35 evra. U popularnim Stanišićima, nadomak Bijeljine, dvokrevetna soba košta 46 evra za noć. Tek nešto jeftinije košta odmor u Latkovcima, kod Aleksandrovca, gde za noćenje s doručkom treba platiti 1.800 dinara, a za polupansion 2.200 dinara. Evropske cenovnike drže i u vajatima Gornje Kravarice, kod Dragačeva, gde polupansion staje 2.100 dinara.

- Iako nismo u Evropskoj uniji, ne možemo spuštati cene ispod realnog nivoa - objašnjavaju u jednom etno-selu.

- Jer, imamo stalne troškove koje moramo da pokrivamo samo od posete gostiju. A jeftino prenoćište, za 200 ili 300 dinara, može se naći u seoskim domaćinstvima, koja izdaju sobe u kućama u kojima i žive.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik