Skijanje i na proleće

Bez autora
Feb 29 2012

Sneg je minulih dana zadao puno nevolja putarima na prilazima gotovo svim zimskim turističkim centrima, ali je istovremeno i obradovao turističke radnike. Hoteli, pre svega na Kopaoniku i Zlatiboru, ovih dana su puni „kao šibice“, a interesovanje za dolazak u hotele, ali i objekte „domaće radinosti“ i dalje je ogromno. U mnogim objektima slobodnih mesta nema sve do polovine marta. Svi hoteli su puni, slobodno mesto može se naći samo ako neko otkaže, tako će biti sve do polovine marta, a i potom se očekuje gužva, jer će početi niz manifestacija na snegu koje će, u hotele i na Kopaonik dovesti puno novih gostiju. Na Zlatiboru tokom redovnog, a zatim i vanrednog raspusta za školarce boravilo je oko 18.000 gostiju, a dobar trend je nastavljen. Hotelijeri tvrde da izuzetno uspešna sezona i dalje traje. Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama i topovima za osnežavanje staza, Ski-centar „Tornik“ će raditi punom parom najverovatnije do kraja marta.

Skijanje i na prolećeSneg je minulih dana zadao puno nevolja putarima na prilazima gotovo svim zimskim turističkim centrima, ali je istovremeno i obradovao turističke radnike.

Hoteli, pre svega na Kopaoniku i Zlatiboru, ovih dana su puni „kao šibice“, a interesovanje za dolazak u hotele, ali i objekte „domaće radinosti“ i dalje je ogromno. U mnogim objektima slobodnih mesta nema sve do polovine marta.

- Svi naši hoteli su puni, slobodno mesto može se naći samo ako neko otkaže, tako će biti sve do polovine marta, a i potom očekujemo gužvu, jer će početi niz manifestacija na snegu koje će, nadamo se u naše hotele i na Kopaonik dovesti puno novih gostiju, izvesno je da će ovo biti dobra sezona - kaže Svetlana Petrović, iz „MK-grupe“, u čijem vlasništvu su „Grand“, „Anđela“, „Konaci“ i drugi najpoznatiji hoteli „podno Pančića“.

Obilje snega, odlično pripremljene staze, besprekoran rad žičara, spojeni vikendi pre i posle Sretenja i vrlo povoljne cene napunili su hotele, a Andrija Jeremijević, direktor hotela „Putnik“ i potpredsednik Udruženja hotelijera na Kopaoniku, kaže da su prinuđeni da ubacuju i pomoćne krevete.

- Odavno nismo imali ovakvu gužvu, na naše veliko zadovoljstvo sve je rasprodato do polovine marta. Ove godine imamo i puno stranaca, Rusa posebno. Sneg je dubok i utaban, sigurni smo da će skijanja biti i u aprilu - ističe Jeremijević.

Slično je i u „Olgi Dedijer“, najstarijem hotelu na Kopaoniku, gde je ovih dana takođe nemoguće, sem ako neko ne otkaže, dobiti slobodan krevet.

- Mi imamo stalne goste iz Srbije, sa prostora bivše Jugoslavije i iz Evrope i Rusije, do 15. marta nemamo nijedno slobodno mesto, a potom će, kad počnu „Ski-egzit“ i skijaška takmičenja, ponovo biti gužve. Naš adut su relativno niske cene, jeftinije je nego u inostranstvu, a mnogo bolje - naglašava Milan Penjišević, upravnik „Olge Dedijer“.

Na Zlatiboru tokom redovnog, a zatim i vanrednog raspusta za školarce boravilo je oko 18.000 gostiju, a dobar trend je nastavljen. Hotelijeri tvrde da izuzetno uspešna sezona i dalje traje. U ovdašnjoj turističkoj organizaciji ističu, da će, zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama i topovima za osnežavanje staza, Ski-centar „Tornik“ raditi punom parom najverovatnije do kraja marta.

Na osam kilometara staza svakodnevno uživa između 1.000 i 2.000 skijaša, na raspolaganju imaju najmoderniju žičaru - šestosed, dve „sidro“ žičare, pokretnu traku koja mališane vozi do vrha staze, „tjubing“ deonicu, a na proleće počinje izgradnja adrenalinskih „mauntin bajk“ staza.

Sve to Zlatiborcima daje nadu da će popunjenost u predstojećem periodu biti približna prazničnoj, ali i onoj tokom raspusta, kada je rasprodato 95 odsto smeštajnih kapaciteta. Popusti na koje potencijalni gosti mogu računati su od 20 do 50 odsto (tabela).

Uz sneg na skijaškim stazama, još dugo će se beleti cela planina, i to gostima garantuje boravak u idiličnom okruženju.

Nova žičara

Tokom sezone na Kopaoniku je otvorena i žičara „Sunčana dolina“ koja je sa Pančićevim vrhom i turističkim centrom povezala hotel „Putnik“, odmarališta oko njega i ogromno vikendaško naselje Treska duž puta Raška-Rudnica. Vikendaši više ne moraju da, kao ranijih godina, kolima idu do turističkog centra i na parkinzima prave gužvu, sada se na žičaru ukrcavaju kod bivšeg hotela „Bačište“ i modernim četvorosedom za nekoliko minuta stižu gde god požele.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik