Skijaši osvojili Kopaonik

Bez autora
Jan 22 2012

Kopaonik se vratio na poziciju skijališta koje može konkurisati i poznatim evropskim ski-centrima. Tu ocenu, uz neskriveno zadovoljstvo. To potvrđuju i podaci o rekordnoj poseti u odnosu na nekoliko poslednjih zima, koja se nastavlja i posle zimskog školskog raspusta. Hotelijeri tvrde da se trenutno na Kopaoniku skija i odmara oko osam hiljada gostiju, a tokom vikenda taj broj dostiže i desetak hiljada. Pored Srba, na ovoj planini se skijaju Rumuni, Rusi, Grci i ljubitelji ovog sporta iz bivših jugoslovenskih republika, pa čak i iz Slovenije. U ovoj smeni kapaciteti, odnosno hotel „Grand“, „Anđela“, konaci „Sunčani vrhovi“, a to je 1.200 kreveta, popunjeni su 95 odsto. Uz to, prema sadašnjim najavama i rezervacijama, preostalo je veoma malo slobodnih mesta za februar i mart tako da će se plan za ovu sezonu ostvariti znatno iznad proseka. Slična je situacija i u drugim kopaoničkim hotelima.

Skijaši osvojili KopaonikKopaonik se vratio na poziciju skijališta koje može konkurisati i poznatim evropskim ski-centrima. Tu ocenu, uz neskriveno zadovoljstvo, izriče Nikola Avram, predsednik Upravnog odbora MK „Mountain Resort“ i predsednik Udruženja hotelijera na ovoj planini.

To potvrđuju i podaci o rekordnoj poseti u odnosu na nekoliko poslednjih zima, koja se nastavlja i posle zimskog školskog raspusta.

Hotelijeri tvrde da se trenutno na Kopaoniku skija i odmara oko osam hiljada gostiju, a tokom vikenda taj broj dostiže i desetak hiljada. Pored Srba, na ovoj planini se skijaju Rumuni, Rusi, Grci i ljubitelji ovog sporta iz bivših jugoslovenskih republika, pa čak i iz Slovenije.

– U ovoj smeni naši kapaciteti, odnosno hotel „Grand“, „Anđela“, konaci „Sunčani vrhovi“, a to je 1.200 kreveta, popunjeni su 95 odsto. Uz to, prema sadašnjim najavama i rezervacijama, preostalo je veoma malo slobodnih mesta za februar i mart tako da ćemo plan za ovu sezonu ostvariti znatno iznad proseka. Slična je situacija i u drugim kopaoničkim hotelima – ističe Avram.

Sudeći prema gužvi, odnosno stotinama parkiranih automobila, slična je popunjenost vila i u „podnožju“ samog centra Kopaonika, u poznatom vikend naselju.

Svemu ovome ponajviše doprinosi visina snega, koja trenutno iznosi jedan metar, a na stazama oko 65 santimetara. On se na samom skijalištu, u periodu minusnih temperatura, može i obnoviti uz pomoć modernih i snažnih topova za veštačko osnežavanje. Zato je juče kompletan sistem od 24 žičare, kapaciteta 30.000 skijaša na sat, bio u pogonu, osim uspinjače na stazi „Krčmar“ koja je bila izvesno vreme zaustavljena zbog nešto jačeg vetra. Skijašima je, dakle, na raspolaganju svih pedesetak kilometara staza za alpsko skijanje i tu mogućnost mnogi koriste.

– Od početka sezone prodali smo 32.000 ski-karata, a prema našoj elektronskoj evidenciji najviše skijaša na skijalištu, u jednom danu, bilo je 5.500. Inače, od 18. januara odlučili smo da cene ski-karata budu deset odsto niže za grupe veće od 20 korisnika žičara, što će pogodovati hotelima, školama, fakultetima, sportskim i turističkim organizacijama... Takođe, novina ove zime je i zaleđeno klizalište u „Dolini sportova“, a od februara na delu planine između Malog jezera i Krsta biće uređene posebne staze za bordere. I ove zime posebnu pažnju smo posvetili bezbednosti skijaša na stazama i eventualnom pružanju adekvatnih zdravstvenih usluga – naglašava Dejan Levnajić, izvršni direktor „Skijališta Srbije“.

Inače, cena sedmodnevne ski-karte iznosi 11.000, dnevne 2.400, a poludnevne 1.750 dinara, što je za decu za tridesetak odsto jeftinije. Niko, naravno, i ne očekuje da cene u ovom zimskom turističkom centru budu „za svačiji džep“. Dnevni boravak, primera radi, u ovom periodu u ekskluzivnom „Grandu“ staje od 60 do 107 evra po osobi, a najam apartmana za četiri osobe u konacima „Sunčani vrhovi“, za jednu noć, košta 63 evra. U objektu „Jata“ sedmodnevni zakup dvokrevetnog apartmana se plaća 28.000 dinara, a od 20 do 30 evra dnevno može se naći krevet u pomenutom vikend naselju.

Nije jeftino ni piće u kopaoničkim hotelima, restoranima, a posebno u ski-bifeima pokraj skijaških staza. Kafa ili čaj se može popiti za 160, pivo „malo i domaće“ za 180, čaša rakije ili vina za 230 dinara.

Sve u svemu, „skijanje se lako uči“, lep je sport, zabava i rekreacija, ali nije jeftino.

– No, verujte mi, mnogo sam skijaških centara obišao, skijao i bio učitelj. Možete i sami uporediti i videćete da nigde nema jeftinije ski-karte, jeftinijeg časa u ski-školama... Početnici u grupi mogu učiti i za manje od deset evra po času, a pojedinačno učenje skijanja je 25 evra za jedan čas – objašnjava Peđa Lukas, instruktor skijanja i vlasnik ski-škole na Kopaoniku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik