Turističko-rekreativno-poslovni kompleks sa pet zvezdica u prirodnoj oazi. Tako bi se za nekoliko godina mogla da izgleda smederevska ada, nekada stecište turista, danas napušteno ostrvo. Na ideju da ostrvo oživi došla je beogradska firma „DASH Arhitekts“, koja je uradila idejno rešenje kompleksa „Danube grand hotel end resort“, koje će ponuditi investitorima. Smederevska ada je sedamdesetih godina prošlog veka imala posetilaca koliko i beogradska Ada Ciganlija. Nalazi se preko puta Smedereva, a teritorijalno pripada opštini Kovin. Za Smederevce je uređenje ade decenijama bilo na vrhu liste turističkih želja, koja sada ovim arhitektonskim valcerom na Dunavu, ima šasnu da postane stvarnost. Ostrvo nema razvijen urbanistički plan, ali nema ni zabranu gradnje. Površine je 18 hektara, a turistički kompleks, čije je idejno rešenje gotovo, prostirao bi se na dva hektara. Tu bi mogao da se otvori hotel i rizort koji bi radio cele godine. Kao jedina višespratnica, hotel bi bio u obliku zarubljenog trougla, koji se vrtložno kreće u pravcu suprotnom od kretanja kazaljke na satu i uvećava se prema vrhu.
Turističko-rekreativno-poslovni kompleks sa pet zvezdica u prirodnoj oazi. Tako bi se za nekoliko godina mogla da izgleda smederevska ada, nekada stecište turista, danas napušteno ostrvo.
Na ideju da ostrvo oživi došla je beogradska firma „DASH Arhitekts“, koja je uradila idejno rešenje kompleksa „Danube grand hotel end resort“, koje će ponuditi investitorima.
Smederevska ada je sedamdesetih godina prošlog veka imala posetilaca koliko i beogradska Ada Ciganlija. Nalazi se preko puta Smedereva, a teritorijalno pripada opštini Kovin. Za Smederevce je uređenje ade decenijama bilo na vrhu liste turističkih želja, koja sada ovim arhitektonskim valcerom na Dunavu, ima šasnu da postane stvarnost.
- Našli smo savršeno mesto, koje će, verujemo, biti interesantno investitorima. Ostrvo nema razvijen urbanistički plan, ali nema ni zabranu gradnje. Površine je 18 hektara, a turistički kompleks, čije je idejno rešenje gotovo, prostirao bi se na dva hektara. Tu bi mogao da se otvori hotel i rizort koji bi radio cele godine - kaže za „Novosti“ Sandra Drašković, direktor kompanije „DASH Architects“.
Kao jedina višespratnica, hotel bi bio u obliku zarubljenog trougla, koji se vrtložno kreće u pravcu suprotnom od kretanja kazaljke na satu i uvećava se prema vrhu. Imao bi pet spratova i 100 soba, svaka bi bila sa prostranom terasom, poput dnevnog boravka na otvorenom. Jedan sprat je predviđen za pansionski restoran za goste, jedan za druge restorane, bar, prostor za čuvanje dece. Savremeni centar za konferencije i poslovne prostorije zauzimaće ceo sprat. Takođe, u okviru hotela biće smešteni i velnes i spa centar sa bazenom. Na poslednjem spratu je vinska paluba - otvorena terasa sa pogledom na Dunav.
- Špic ade bi bio najatraktivniji brodovima. U tom predelu se stvaraju nanosi, pa je pogodan za kupanje i plažu. Koncept smeštaja je i zamišljen po principu formiranja nezavisnih, jedinstvenih po dizajnu splav-kućica na vodi i bungalova na kopnu - kaže Sandra Drašković.
- Sledeći korak je konferencija u Abu Dabiju, gde bi projekat bio predstavljen velikim investitorima i hotelskim lancima, koji nisu zastupljeni u našoj zemlji i regionu. Predstoje i zvanični razgovori sa lokalnim samoupravama o podršci projektu „Na lepom plavom Dunavu“.