Specijalne bolnice kao hoteli

Bez autora
Apr 17 2012

Sekretarijat za turizam Ministarstva ekonomije doneo je Uredbu kojom su specijalne bolnice izjednačene sa hotelima. Specijalne bolnice neće više moći da smeštaju svoje posetioce u tuđe ugostiteljske objekte, niti će smeti da organizuju putovanja i izlete, zato što su to delatnosti turističkih agencija za koje važe posebni propisi. Sekretarijat za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja doneo je Uredbu o pružanju ugostiteljskih usluga specijalnih bolnica kojom će biti uveden red u ovu oblast, a specijalne bolnice više neće biti u privilegovanom položaju u odnosu na hotele u srpskim banjama. Uredba reguliše rad specijalnih bolnica u slučaju da imaju višak ugostiteljskih kapaciteta koji ne mogu da uposle. Ove ustanove nastavljaju da rade kao bolnice kroz mrežu zdravstvenih usluga, a ukoliko imaju mogućnosti da pruže ugostiteljske usluge turistima, bez uputa nadležne lekarske komisije, to mogu da rade ravnopravno kao i drugi ugostitelji. Zakonom o turizmu je propisano da samo oni koje je lekarska komisija uputila na banjsko i klimatsko lečenje ili rehabilitaciju - nisu turisti i ne plaćaju boravišnu taksu.

Specijalne bolnice kao hoteliSekretarijat za turizam Ministarstva ekonomije doneo je Uredbu kojom su specijalne bolnice izjednačene sa hotelima.

Specijalne bolnice neće više moći da smeštaju svoje posetioce u tuđe ugostiteljske objekte, niti će smeti da organizuju putovanja i izlete, zato što su to delatnosti turističkih agencija za koje važe posebni propisi.

Sekretarijat za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja doneo je Uredbu o pružanju ugostiteljskih usluga specijalnih bolnica kojom će biti uveden red u ovu oblast, a specijalne bolnice više neće biti u privilegovanom položaju u odnosu na hotele u srpskim banjama.

„Uredba reguliše rad specijalnih bolnica u slučaju da imaju višak ugostiteljskih kapaciteta koji ne mogu da uposle. Ove ustanove nastavljaju da rade kao bolnice kroz mrežu zdravstvenih usluga, a ukoliko imaju mogućnosti da pruže ugostiteljske usluge turistima, bez uputa nadležne lekarske komisije, to mogu da rade ravnopravno kao i drugi ugostitelji”, objašnjava Goran Petković, državni sekretar za turizam.

Zakonom o turizmu je propisano da samo oni koje je lekarska komisija uputila na banjsko i klimatsko lečenje ili rehabilitaciju - nisu turisti i ne plaćaju boravišnu taksu.

Međutim, specijalne bolnice su rupu u zakonu koristile da ne plaćaju porez, da tokom praznika u svoje sobe smeštaju rođake, organizuju izlete bez vodiča, da od PIO fonda uzimaju novac, a osiguranike smeštaju u upola jeftinije tuđe objekte.

“Ova uredba niti podstiče niti sprečava specijalne bolnice da i dalje pružaju turističke i ugostiteljske usluge. Uredbom se daje mogućnost da specijalne bolnice svoje slobodne smeštajne jedinice stave u funkciju turizma”, kaže Petković.

Kako dodaje, najveći deo bolnica je već proširio svoju delatnost i odavno pruža ugostiteljske usluge turistima.

“Mnoge su u svoju ponudu uvrstile usluge kao što su spa i velnes centar, sauna, bazen, kao i druge vrste klasične turističke ponude. Ekonomski interes bolnica da pružaju turističke i ugostiteljske usluge zavisi od tražnje i konkurentnosti”, objašnjava on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik