Split i zimi ruši turističke rekorde

Bez autora
Jan 08 2012

Turističke je rekorde Split rušio i u studenome lanjske godine. Naime, prema podacima Turističke zajednice Splita, u studenome je bilo 11,4 posto više noćenja te 9,2 posto više turističkih dolazaka nego u studenome 2010. godine. Ostvareno je 8092 dolazaka, te 16.702 noćenja. Godinu prije zabilježen je 7281 dolazak i 15.291 noćenje. Najviše noćenja u studenome 2011. godine ostvarili su državljani SAD-a, slijede državljani Njemačke, Japana, Francuske, Slovenije, azijskih zemalja, Poljske, Rusije, Austrije te Italije. Prosječan broj noćenja po svakom dolasku u studenome je bio 2,06 dana. Dobre su turističke rezultate nastavili bilježiti i u siječnju. No uvijek može i bolje. Splitu nedostaje velikih kongresnih kapaciteta. To bi se trebalo popraviti iduće godine, kada bude dovršen hotel "Marjan" iz lanca "Hillton". Kako će 2011. biti rekordna, najbolje se pokazalo u srpnju, kad je Split zabilježio čak 24 posto dolazaka više te 16 posto više noćenja nego u istom mjesecu godinu prije. Takve je turističke brojeve Split posljednji put imao 1989. godine.

Split i zimi ruši turističke rekordeTurističke je rekorde Split rušio i u studenome lanjske godine. Naime, prema podacima Turističke zajednice Splita, u studenome je bilo 11,4 posto više noćenja te 9,2 posto više turističkih dolazaka nego u studenome 2010. godine. Ostvareno je 8092 dolazaka, te 16.702 noćenja.

Godinu prije zabilježen je 7281 dolazak i 15.291 noćenje. Najviše noćenja u studenome 2011. godine ostvarili su državljani SAD-a, slijede državljani Njemačke, Japana, Francuske, Slovenije, azijskih zemalja, Poljske, Rusije, Austrije te Italije. Prosječan broj noćenja po svakom dolasku u studenome je bio 2,06 dana.

"Dobre smo turističke rezultate nastavili bilježiti i u siječnju. No uvijek može i bolje. Splitu nedostaje velikih kongresnih kapaciteta. To bi se trebalo popraviti iduće godine, kada bude dovršen hotel 'Marjan' iz lanca 'Hillton'", kaže Vedran Matošić, direktor splitske turističke zajednice. Kako će 2011. biti rekordna, najbolje se pokazalo u srpnju, kad je Split zabilježio čak 24 posto dolazaka više te 16 posto više noćenja nego u istom mjesecu godinu prije.

Takve je turističke brojeve Split posljednji put imao 1989. godine. U srpnju je u Splitu bilo 50.000 gostiju, koji su ostvarili 155.000 noćenja, odnosno, u gradu su se zadržavali više od tri dana, što je izvrstan rezultat, ističe Matošić. Najviše je bilo Nijemaca, potom Poljaka, Francuza, Engleza te Španjolaca. U prvih je sedam mjeseci pak Split ostvario 350.000 noćenja i 138.000 dolazaka, odnosno 10 posto više noćenja i 23 posto više dolazaka nego u istom lanjskom razdoblju.

Prema Matošićevim riječima, produljenju ostanka gostiju u Splitu, koji je donedavno slovio samo za tranzitni centar, pridonijele su gradske manifestacije - open-air diskoteka, koja je ljetos ugostila Faithless Sound System, Dani Dioklecijana, gastronomsko-kulturna fešta Cili svit u Split... Zanimljivo je da je ove godine ostvareno više noćenja, ali je popunjenost turističkih postelja manja nego prijašnjih godina. Razlog je svojevrsni bum u preuređivanju privatnih apartmana i soba, posebno u staroj jezgri i gradskim četvrtima koje njoj gravitiraju.

"Činjenica je da Splitu kronično nedostaje kapaciteta. Naime, 7658 postelja na području grada, plus 1230 mjesta u kampovima u Stobreču i Slatinama, nedvojbeno je premalo. Ali se privatni smještaj dosta izgradio. Očito su se ljudi i ovo doba krize odlučili barem nešto zaraditi kroz turizam", kaže Matošić.

Zbog velike konkurencije, razina usluge u privatnom smještaju iz godine u godinu sve je bolja, pa se i noćenje po osobi naplaćuje u prosjeku 250 kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik