Srbi putuju manje od proseka EU, ređe plaćaju smeštaj

Bez autora
Mar 05 2012

Građani Srbije ove godine će putovati manje od evropskog proseka, a veliki procenat njih prošle godine je bio u besplatnom smeštaju. Na odmor će ove godine ići najviše građana Danske i Finske (89 odsto), Nemačke i Norveške (87 odsto), kao i Austrije (86 odsto), a najmanje građana Turske (43 procenata) i Malte i Srbije (45 odsto). Istraživanje, koje je obuhvatilo EU i još sedam zemalja, pokazalo je da veliki procenat građana koji će ići na put planira da ode van Srbije i EU - 41 odsto, po čemu je Srbija na vrhu skale, odmah iza Slovenije (55 odsto). Nešto više od 40 odsto ispitanika kazalo je da planira odmor u trajanju između 4 i 13 noćenja, dok 27 odsto njih planira kratak put do tri noćenja. Srbija je sa 24 odsto među zemljama u kojima je put od 4 do 13 noćenja najmanje zastupljen, kao i u Grčkoj, Turskoj, Mađarskoj i Letoniji.

Srbi putuju manje od proseka EU, ređe plaćaju smeštajGrađani Srbije ove godine će putovati manje od evropskog proseka, a veliki procenat njih prošle godine je bio u besplatnom smeštaju, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Evropske komisije Eurobarometar.

Na odmor će ove godine ići najviše građana Danske i Finske (89 odsto), Nemačke i Norveške (87 odsto), kao i Austrije (86 odsto), a najmanje građana Turske (43 procenata) i Malte i Srbije (45 odsto), preneo je EurAktiv Srbija.

Istraživanje, koje je obuhvatilo EU i još sedam zemalja, pokazalo je da veliki procenat građana koji će ići na put planira da ode van Srbije i EU - 41 odsto, po čemu je Srbija na vrhu skale, odmah iza Slovenije (55 odsto).

Nešto više od 40 odsto ispitanika kazalo je da planira odmor u trajanju između 4 i 13 noćenja, dok 27 odsto njih planira kratak put do tri noćenja.

Srbija je sa 24 odsto među zemljama u kojima je put od 4 do 13 noćenja najmanje zastupljen, kao i u Grčkoj, Turskoj, Mađarskoj i Letoniji.

Srbija je, takođe, među zemljama sa natprosečno visokom zastupljenošću besplatnih noćenja na odmorima - smeštaj je prošle godine platilo 20 odsto građana Srbije, koji su lane proveli manje od četiri noći na putovanju i Srbija je po tome šampion u Evropi.

Za boravak od najmanje četiri noći 39 odsto ispitanika u Srbiji je platilo smeštaj, a taj procenat je niži samo u Estoniji (36 odsto) i Litvaniji (37 procenata).

Prošle godine je u svim zemljama izuzev Turske (44 odsto) i Srbije (42 odsto) većina ispitanika imala najmanje jedno noćenje na privatnom ili poslovnom putovanju.

Interesantno je da građani Srbije, iako su na dnu lestvice po putovanjima, nisu među zemljama gde je nedostatak novca najčešće navođen kao razlog.

Među ispitanicima koji nisu išli na putovanje u 2011. finansijske razloge su najčešće navodili građani Bugarske (71 odsto), Grčke (70 odsto), Mađarske (66 odsto), kao i Irske i Rumunije (po 62 odsto).

Prošle godine najpopularnije destinacije za odmor bile su Španija i Italija (po 17 odsto), Francuska (16 odsto), Nemačka (13 odsto) i Velika Britanija (10 odsto).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik