Stranci rado dolaze u banje

Bez autora
Jan 16 2012

Turistički potencijali Srbije privukli su tokom prvih 11 meseci za četiri odsto više gostiju nego lane. Od ukupno 1.936.009 dolazaka turista, najviše je bilo domaćih, ali broj stranaca povećao se za 12 odsto. Sudeći po broju noćenja, putnicima iz Srbije najatraktivnija je bila Vrnjačka Banja, dok su gosti iz inostranstva najviše boravili u Beogradu. Zarada od stranih turista bila je znatno bolja nego lane. Prema strukturi deviznog priliva od turizma, u Srbiju se od januara do oktobra slilo 816.616.000 dolara, što je za 26,8 odsto više nego u istom periodu lane. Gostima iz sveta prestonica je bila najinteresantnija, ali banjska mesta beleže najveći rast od 35 odsto. Tako je broj noćenja stranaca u Banji Koviljači porastao za 37 odsto, a osim reklame i poboljšanja ponude smeštaja, na statistiku je uticao i veliki broj azilanata u tamošnjem centru. Bogati velnes sadržaji u Specijalnoj bolnici i kvalitetni apartmani “Rojal spa”, uz sve bolju promociju, uticali su na značajno bolju posetu stranih gostiju u Banji Koviljači. Sami ugostitelji shvataju tržišne uslove, pa se bore za svakog gosta i iz zemlje i iz inostranstva.

Stranci rado dolaze u banjeTuristički potencijali Srbije privukli su tokom prvih 11 meseci za četiri odsto više gostiju nego lane.

Od ukupno 1.936.009 dolazaka turista, najviše je bilo domaćih, ali broj stranaca povećao se za 12 odsto. Sudeći po broju noćenja, putnicima iz Srbije najatraktivnija je bila Vrnjačka Banja, dok su gosti iz inostranstva najviše boravili u Beogradu.

Zarada od stranih turista bila je znatno bolja nego lane. Prema strukturi deviznog priliva od turizma, u Srbiju se od januara do oktobra slilo 816.616.000 dolara, što je za 26,8 odsto više nego u istom periodu lane. Gostima iz sveta prestonica je bila najinteresantnija, ali banjska mesta beleže najveći rast od 35 odsto. Tako je broj noćenja stranaca u Banji Koviljači porastao za 37 odsto, a osim reklame i poboljšanja ponude smeštaja, na statistiku je uticao i veliki broj azilanata u tamošnjem centru.

- Bogati velnes sadržaji u Specijalnoj bolnici i kvalitetni apartmani “Rojal spa”, uz sve bolju promociju, uticali su na značajno bolju posetu stranih gostiju u Banji Koviljači - kaže, za “Novosti”, Milena Konić, direktorka Turističke organizacije u Loznici.

- Sami ugostitelji shvataju tržišne uslove, pa se bore za svakog gosta i iz zemlje i iz inostranstva.

Prema zvaničnoj statistici, domaći turizam opstaje zahvaljujući gostima iz regiona. Najveći broj noćenja u prvih jedanaest meseci ostvarili su Bosanci, Crnogorci i Slovenci. Tek na četvrtom mestu nalaze se Nemci, za kojima slede Hrvati.

S druge strane, broj dolazaka domaćih turista opao je za jedan odsto, dok se broj njihovih noćenja povećao za dva procenta. Oni su, tako, najviše kreveta zagrejali u Vrnjačkoj Banji, na Zlatiboru i u Sokobanji. A po broju noćenja pad beleže Beograd i Niška banja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik