Sunčani Hvar nakon niza godina opet pozitivno posluje

Bez autora
Dec 19 2011

Poslovni prihodi Sunčanog Hvara, tj. prihodi od prodaje koji u razdoblju od 1. siječnja 2011. do 31. listopada čine 73 posto ukupnih prihoda, u prvih deset mjeseci 2011. narasli su za 2,2 milijuna kuna ili za dva posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prihodi sad iznose 113,8 milijuna kuna. Kao i u prvoj polovici godine, najveći dio tog porasta prihoda iz operativnog poslovanja dolazi zahvaljujući povećanju broja gostiju i noćenja, te od prodaje hrane i pića. Sudeći prema ovogodišnjim poslovnim rezultatima, čini se da je Orco grupa uspjela stabilizirati poslovanje Sunčanog Hvara. Još prošle godine Uprava Sunčanog Hvara tražila je od dva najveća dioničara te tvrtke - Audia i Orco grupe - hitnu financijsku pomoć za podmirenje preostalog duga prema Poreznoj upravi. Orco grupa pozitivno je odgovorila na zahtjev Sunčanog Hvara odobrivši pozajmicu od sedam milijuna kuna, čime su osigurana sredstva za isplatu plaća za 346 zaposlenika i nastavak operativnog poslovanja tvrtke.

Sunčani Hvar nakon niza godina opet pozitivno poslujePoslovni prihodi Sunčanog Hvara, tj. prihodi od prodaje koji u razdoblju od 1. siječnja 2011. do 31. listopada čine 73 posto ukupnih prihoda, u prvih deset mjeseci 2011. narasli su za 2,2 milijuna kuna ili za dva posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prihodi sad iznose 113,8 milijuna kuna, navodi se u izvješću Uprave te najveće hotelske kuće na Hvaru, objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Kao i u prvoj polovici godine, najveći dio tog porasta prihoda iz operativnog poslovanja dolazi zahvaljujući povećanju broja gostiju i noćenja, te od prodaje hrane i pića. Sudeći prema ovogodišnjim poslovnim rezultatima, čini se da je Orco grupa uspjela stabilizirati poslovanje Sunčanog Hvara. Još prošle godine Uprava Sunčanog Hvara tražila je od dva najveća dioničara te tvrtke - Audia i Orco grupe - hitnu financijsku pomoć za podmirenje preostalog duga prema Poreznoj upravi.

Orco grupa pozitivno je odgovorila na zahtjev Sunčanog Hvara odobrivši pozajmicu od sedam milijuna kuna, čime su osigurana sredstva za isplatu plaća za 346 zaposlenika i nastavak operativnog poslovanja tvrtke.

Operativni troškovi, tj. poslovni rashodi smanjeni su za 11,6 milijuna kuna, ili za 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prvenstveno je riječ o smanjenju troškova za osoblje, ali i o materijalnih i svih ostalih poslovnih rashoda.

U listopadu 2011., Sunčani Hvar zabilježio je dva izvanredna prihoda, što je pozitivno utjecajalo na poslovni rezultat. Prvi se odnosi na otpis zateznih kamata komercijalnih banaka, za koje je društvo steklo uvjete otplatom svih starih dugova prema bankama (sukladno sporazumu iz drugog kvartala) u dogovorenim rokovima. Stoga je u listopadu otpisano oko 1,8 milijuna eura zateznih kamata.

Drugi važan utjecaj na poslovni rezultat imala je registracija odluke dioničara sa zadnje skupštine, kojom su pozajmice dvaju najvećih dioničara društva pretvorene u poslovne udjele, a sve kamate dospjele do 31. ožujka 2011. u iznosu većem od 21 milijun kuna na te pozajmice u potpunosti otpisane.

U skladu s tim poslovnim rezultatima i financijskim, odnosno izvanrednim prihodima društvo je u prvih deset mjeseci 2011. prvi put nakon niza godina zabilježilo pozitivan ukupni rezultat.

Unatoč trenutno 'mrtvoj' turističkoj sezoni do kraja godine, te poslovanju društva uz troškove i bez značajnijih prihoda, uprava hvarske hotelske kuće očekuje da će se pozitivni učinci restrukturiranja i uspješne cijele sezone odraziti i na ukupan poslovni rezultat društva, te da će poslovnu godinu završiti sa znatno poboljšanim poslovnim rezultatom u odnosu na protekle godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik