Tara, Besna kobila i Golija mogu biti vrhunski ski-centri

Bez autora
Jan 06 2012

Ulaganje u nove ski-centre u Srbiji, koje iznosi od pet do sedam miliona evra, nije isplativ posao zbog nedostatka visokih planina i turista tokom čitave godine. Potencijal za ovakvu vrstu turizma ipak postoji još na Tari, Besnoj kobili, Goliji i nešto manje na Divčibarama. Pored postojećih centara na Kopaoniku i Zlatiboru, izgradnjom ski-centra na Staroj planini Srbija je stazama uglavnom pokrila sva veća skijališta i zadovoljila svoje potrebe. U trenutku kada je Austrija rešila da ne ulaže u skijališta ispod visine od 2.000 metara, Srbija je na Staroj planini dobila novu žičaru, gondolu i nove ski-puteve. Srbija ne raspolaže velikim potencijalima kada je skijaški turizam u pitanju, ali ima lokacija koje se mogu iskoristiti. Prioritet domaćeg zimskog turizma je kompletiranje započetog. Ski-centar na Staroj planini treba razvijati, a potencijal je i Besna kobila. Potrebno je završiti i započeto na Divčibarama. Treba kompletirati centre na Zlatiboru i Kopaoniku, gde treba proširiti staze. Golija ima odličan potencijal i fenomenalne resurse, ali je pod zaštitom Uneska - navodi Plamenac. Ponuda ski-centara mogla bi da se proširi na celu godinu.

Tara, Besna kobila i Golija mogu biti vrhunski ski-centriUlaganje u nove ski-centre u Srbiji, koje iznosi od pet do sedam miliona evra, nije isplativ posao zbog nedostatka visokih planina i turista tokom čitave godine.

Potencijal za ovakvu vrstu turizma ipak postoji još na Tari, Besnoj kobili, Goliji i nešto manje na Divčibarama, smatraju stručnjaci.

Pored postojećih centara na Kopaoniku i Zlatiboru, izgradnjom ski-centra na Staroj planini Srbija je stazama uglavnom pokrila sva veća skijališta i zadovoljila svoje potrebe. U trenutku kada je Austrija rešila da ne ulaže u skijališta ispod visine od 2.000 metara, Srbija je na Staroj planini dobila novu žičaru, gondolu i nove ski-puteve. Stručnjaci navode da Srbija ne raspolaže velikim potencijalima kada je skijaški turizam u pitanju, ali dodaju da ima lokacija koje se mogu iskoristiti.

Gordana Plamenac iz TOS navodi da je prioritet domaćeg zimskog turizma kompletiranje započetog.

- Ski-centar na Staroj planini treba razvijati, a potencijal je i Besna kobila. Potrebno je završiti i započeto na Divčibarama. Treba kompletirati centre na Zlatiboru i Kopaoniku, gde treba proširiti staze. Golija ima odličan potencijal i fenomenalne resurse, ali je pod zaštitom Uneska - navodi Plamenac. Ona dodaje da bi ponuda ski-centara mogla da se proširi na celu godinu.

Zoran Stamenković iz TO Zaječara ističe da su postojeći ski-centri u suštini dovoljni za naše potrebe.

- Fali nam razvijeni ski-centar na Tari. I granica snega se sada pomera naviše i ako nemate planinu od 2.000 metara, onda ništa od ski-centra. Nije ni toliko isplativo jer ne može godinu dana da se živi od jednog meseca ski-sezone - navodi Stamenković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik