Turista kao lani, para će biti manje - zbog krize manji za 645 milijuna eura

Bez autora
Jun 10 2010

Na pragu pune turističke sezone u priobalju, kada je neizvjesnost u iščekivanju gostiju na Jadranu veća nego ikada u posljednjih pola stoljeća, sadašnji pokazatelji stanja na tržištu i izvješća o prodaji koja stižu iz inozemstva govore kako za sada zadovoljni mogu biti tek privatni iznajmljivači apartmana, za koje je interes veći gotovo na svim tržištima, a ponegdje čak i dvoznamenkast! Hotelijeri, kampovi i marine zbog dominantne suzdržanosti i odgađanja rezervacija za posljednji trenutak još ne spavaju mirno. No jedinstvena je ocjena turističkih operativaca kako su trenutačno ipak karte za turističku Hrvatsku - solidno poslagane. Ali hoćemo li idućih mjeseci imati dobru, lošu ili sezonu jednaku lanjskoj, gotovo nitko u ovom trenutku sa sigurnošću ne može reći, iako je to pitanje na čijem ishodu Hrvatska gradi stabilnost svoje gospodarske situacije do kraja godine. I dok se u fizičkom prometu za 2010. godinu očekuje ponavljanje lanjskih brojki, u prihodima se i za ovu sezonu najavljuje smanjenje od daljnjih 10-ak posto, najviše u ugostiteljstvu i hotelima zbog slabije kupovne moći gostiju i nižih cijena u “last minute” i akcijskim ponudama.

Turista kao lani, para će biti manje - zbog krize manji za 645 milijuna euraNa pragu pune turističke sezone u priobalju, kada je neizvjesnost u iščekivanju gostiju na Jadranu veća nego ikada u posljednjih pola stoljeća, sadašnji pokazatelji stanja na tržištu i izvješća o prodaji koja stižu iz inozemstva govore kako za sada zadovoljni mogu biti tek privatni iznajmljivači apartmana, za koje je interes veći gotovo na svim tržištima, a ponegdje čak i dvoznamenkast!

Hotelijeri, kampovi i marine zbog dominantne suzdržanosti i odgađanja rezervacija za posljednji trenutak još ne spavaju mirno. No jedinstvena je ocjena turističkih operativaca kako su trenutačno ipak karte za turističku Hrvatsku - solidno poslagane.

Ali hoćemo li idućih mjeseci imati dobru, lošu ili sezonu jednaku lanjskoj, gotovo nitko u ovom trenutku sa sigurnošću ne može reći, iako je to pitanje na čijem ishodu Hrvatska gradi stabilnost svoje gospodarske situacije do kraja godine.

Lanjski podbačaj - milijardu eura


I dok se u fizičkom prometu za 2010. godinu očekuje ponavljanje lanjskih brojki, u prihodima se i za ovu sezonu najavljuje smanjenje od daljnjih 10-ak posto, najviše u ugostiteljstvu i hotelima zbog slabije kupovne moći gostiju i nižih cijena u “last minute” i akcijskim ponudama.

Najveći podbačaj hrvatski je turizam zabilježio lanjske godine u padu prihoda koji su ukupno bili milijardu eura manji nego 2008. godine, pri čemu je hotelijersko-ugostiteljski sektor zabilježio oko 15 posto smanjeni prihod.

Utjecaj tečaja i poplava

No, rezimirajući trenutačni booking, rezervacije i činjenicu da nam najveći dio gostiju stiže u vlastitom aranžmanu i bez najave, na najvažnijim emitivnim tržištima za nas Hrvatska je u “plusu”, dok se “minusi” bilježe uglavnom kao posljedica unutarnjih ekonomskih problema zemalja iz kojih bi nam gosti trebali stići.

Ni kriza u Grčkoj do sada nije utjecala na povećanje bukinga za Jadran, pa našim turističkim radnicima ostaje osloniti se na vlastite adute i snage u očekivanju oko 10 milijuna turista u 2010. godini.

I sa slovenskog tržišta stižu dobre vijesti o povećanju rezervacija, što bi moglo rezultirati dolaskom više od milijun Slovenaca ove godine na hrvatski Jadran, odnosno rastom prometa s tog tržišta od oko pet posto, što Goran Blažić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Ljubljani tumači i poboljšanjem odnosa među dvjema državama.

Iako su Talijani poznati kao gosti koji se tjedan dana prije puta najavljuju i odlučuju kamo će na odmor, trenutačno organizirani dolasci bilježe porast. No, kako najveći dio Talijana stiže u vlastitom aranžmanu i bez najave, a čak 68 turoperatora nudi Hrvatsku, sve više se traže specijalizirani programi poput wellnessa, aktivnog turizma ili vjerskog turizma, kaže Klaudio Stojnić, direktor HTZ-a u Milanu.

Smanjeno zanimanje za Jadran bilježi se najviše u Mađarskoj, Francuskoj i Finskoj, dok se odgađaju rezervacije u Poljskoj i Slovačkoj zbog aktualnih teškoća s poplavama i pada tečaja nacionalnih valuta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik