Turisti trošili od 16 do 50 eura dnevno

Bez autora
Oct 03 2011

Strani turisti koji su ovoljetni odmor proveli u Hrvatskoj, dnevno su trošili između 16 i 50 eura, uključujući smještaj, pokazuje istraživanje kartičarske kuće Visa provedeno u kolovozu u Dubrovniku, Splitu, Zadru i Zagrebu na uzorku od 500 ispitanika stranih turista. Najveći broj ispitanika, 34 posto, naznačio je da su dnevno u Hrvatskoj trošili od 31 do 50 eura, dok ih je 33,5 posto dnevno trošilo 16 do 30 eura. Najmanji broj, njih 4,5 posto, izjasnio se da su trošili više od 100 eura. Na pitanje zašto su odabrali Hrvatsku za odmor, više od polovice ispitanika kazalo je kako je to bilo na preporuku prijatelja i obitelji, a za 22,5 posto internet je bio glavni izvor informacija. Kao najvažnije razloge za posjet Hrvatskoj turisti su većinom navodili prekrasan krajolik i ugodne ljude, a 50 posto ih je istaknulo kako u Hrvatskoj provode najmanje tjedan dana tijekom godišnjeg odmora. Njih 56 posto za ljetovanje je štedjelo skoro šest mjeseci, a 47,5 posto ih se izjasnilo da za odmor ove godine planiraju potrošiti isti iznos kao i prošle godine.

Turisti trošili od 16 do 50 eura dnevnoStrani turisti koji su ovoljetni odmor proveli u Hrvatskoj, dnevno su trošili između 16 i 50 eura, uključujući smještaj, pokazuje istraživanje kartičarske kuće Visa provedeno u kolovozu u Dubrovniku, Splitu, Zadru i Zagrebu na uzorku od 500 ispitanika stranih turista.

Najveći broj ispitanika, 34 posto, naznačio je da su dnevno u Hrvatskoj trošili od 31 do 50 eura, dok ih je 33,5 posto dnevno trošilo 16 do 30 eura. Najmanji broj, njih 4,5 posto, izjasnio se da su trošili više od 100 eura.

Na pitanje zašto su odabrali Hrvatsku za odmor, više od polovice ispitanika kazalo je kako je to bilo na preporuku prijatelja i obitelji, a za 22,5 posto internet je bio glavni izvor informacija.

Kao najvažnije razloge za posjet Hrvatskoj turisti su većinom navodili prekrasan krajolik i ugodne ljude, a 50 posto ih je istaknulo kako u Hrvatskoj provode najmanje tjedan dana tijekom godišnjeg odmora.

Njih 56 posto za ljetovanje je štedjelo skoro šest mjeseci, a 47,5 posto ih se izjasnilo da za odmor ove godine planiraju potrošiti isti iznos kao i prošle godine.

S obzirom na vrstu smještaja najviše njih, 37 posto, boravilo je u privatnom smještaju, dok se za hotele odlučilo 30,5 posto.

Većina, 76,5 posto, sama je pritom organizirala svoj odmor, a 16 posto ih je koristilo usluge agencija, birajući pritom najčešće sedmodnevni boravak u hotelu i plaćajući odmor ili unaprijed ili na odredištu putem platne kartice. Smještaj i dnevne potrebe najčešće su plaćali u gotovini, a karticama uglavnom hranu u restoranima i supermarketima.

Strani su turisti pohvalili prirodne ljepote i pristupačne domaćine, a kritični su bili prema prometnoj infrastrukturi, skupom taksiju i slabijem noćnom životu. Ipak, njih 46 posto kazalo je kako opet namjeravaju posjetiti Hrvatsku, prenosi Hina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik