Turistički promet u Crnoj Gori u četiri mjeseca pao 13%

Bez autora
Jun 09 2010

U Crnoj Gori je za četiri mjeseca ove godine zabilježen pad turističkog prometa od 13 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Taj blagi pad prometa posljedica kasnog bukinga za ovu sezonu. Nije ništa zabrinjavajuće, a povećanje prometa očekujemo već u drugom kvartalu ove godine, kako bi se ti gubici nadoknadili. Smanjen je broj turista iz Bosne i Hercegovine 46 odsto i Italije i Makedonije 24 odsto, dok je povećanje zabilježeno iz Francuske 28,9 odsto, Hrvatske 13 odsto i Albanije pet odsto. U Bijelom Polju je za četiri mjeseca povećan turistički promet 158 odsto, na Žabljaku 11,6 odsto, a u Kolašinu 7,4 odsto. Najveći pad broja turista zabilježen je u Herceg Novom, 43 odsto i Budvi 17,2 odsto. Predstavnici turističke privrede Herceg Novog su saglasni da je evidentan nedostatak hotelskih kapaciteta i da će morati još mnogo da se radi da bi se taj grad vratio na rezultate koje je u turizmu ostvarivao prošlih godina.

Turistički promet u Crnoj Gori u četiri mjeseca pao 13%U Crnoj Gori je za četiri mjeseca ove godine zabilježen pad turističkog prometa od 13 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopšteno je u Privrednoj komori.

Pomoćnik ministra turizma Nebojša Popović kazao je da je taj, kako je ocijenio, blagi pad prometa posljedica kasnog bukinga za ovu sezonu. »Nije ništa zabrinjavajuće, a povećanje prometa očekujemo već u drugom kvartalu ove godine, kako bi se ti gubici nadoknadili«, rekao je Popović na sjednici Odbora Udruženja turizma PKCG.

Prema njegovim riječima, smanjen je broj turista iz Bosne i Hercegovine 46 odsto i Italije i Makedonije 24 odsto, dok je povećanje zabilježeno iz Francuske 28,9 odsto, Hrvatske 13 odsto i Albanije pet odsto.

U Bijelom Polju je za četiri mjeseca povećan turistički promet 158 odsto, na Žabljaku 11,6 odsto, a u Kolašinu 7,4 odsto. Najveći pad broja turista zabilježen je u Herceg Novom, 43 odsto i Budvi 17,2 odsto.

Predstavnik tivatskog hotelsko-turističkog preduzeća Primorje Predrag Jelušić kazao je da su balansiranjem cijena uspjeli da animiraju tržišta koja ranije nijesu bila angažovana u crnogorskom turizmu kao i da u tom preduzeću očekuju neznatan rast prometa u odnosu na prošlu godinu.

herceg_novi8Predstavnici turističke privrede Herceg Novog su saglasni da je evidentan nedostatak hotelskih kapaciteta i da će morati još mnogo da se radi da bi se taj grad vratio na rezultate koje je u turizmu ostvarivao prošlih godina.

Iz PKCG su ocijenili da je zaposlenost u vrijeme ljetnje turističke sezone veliki problem i da bi država trebalo više da se angažuje. Jelušić je kazao da je glavni problem radne snage taj što se mladi ljudi sve češće opredjeljuju za zanimanja menadžera u turizmu, a sve manje za poslove kuvara i konobara.

»Radnu snagu za obavljanje tih poslova moramo angažovati 'sa strane'. Mladi u Crnoj Gori moraju znati da su to dobro plaćena zanimanja koja nijesu samo vezana za sezonu, ali to je više pitanje mentaliteta«, ocijenio je Jelušić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik