Tvrtka "Izgradnja" u stečaju

Bez autora
Oct 02 2011

Tvrtka "Izgradnja" iz Ogulina, vlasnik hotela "Marina" u Selcu, koji je ovog ljeta usred sezone ostavio svoje goste bez osnovnih hotelskih usluga, od danas je u stečaju. Odlučio je tako Trgovački sud u Zagrebu, stalna služba u Karlovcu, na prijedlog 31 radnika kojima "Izgradnja" duguje ukupno 777.776 kuna za plaće. Stečajni upravitelj Vladimir Špehar iznio je prije otvaranja stečaja svoje predstečajno izvješće prema kojem tvrtka nije sposobna za plaćanja, a vjerojatno je i prezadužena. Prezaduženost se za sada, prema uvidu u dugovanja i potraživanjima i vrijednosti nekretnina (zbog nekoliko sudskih procesa koji još traju) ne može sa sigurnošću ustanoviti. Vlasnik Ivan Klokočki pokušao je od pravne zastupnice radnika Gordane Palajsa dobiti privolu da se otvaranje stečaja odgodi, navodeći da je u tijeku sudski spor kojime osporava potraživanje Ministarstva financija prema njemu, kao i blokadu žiro računa, u koju je, kaže, gurnut bez svoje krivice. Palajsa se sa radnicima telefonski konzultirala, ali oni su odbili odgodu pokretanja stečaja.

Tvrtka "Izgradnja" u stečajuTvrtka »Izgradnja« iz Ogulina, vlasnik hotela »Marina« u Selcu, koji je ovog ljeta usred sezone ostavio svoje goste bez osnovnih hotelskih usluga, od danas je u stečaju.

Odlučio je tako Trgovački sud u Zagrebu, stalna služba u Karlovcu, na prijedlog 31 radnika kojima »Izgradnja« duguje ukupno 777.776 kuna za plaće.

Stečajni upravitelj Vladimir Špehar iznio je prije otvaranja stečaja svoje predstečajno izvješće prema kojem tvrtka nije sposobna za plaćanja, a vjerojatno je i prezadužena. Prezaduženost se za sada, prema uvidu u dugovanja i potraživanjima i vrijednosti nekretnina (zbog nekoliko sudskih procesa koji još traju) ne može sa sigurnošću ustanoviti.

Vlasnik Ivan Klokočki pokušao je od pravne zastupnice radnika Gordane Palajsa dobiti privolu da se otvaranje stečaja odgodi, navodeći da je u tijeku sudski spor kojime osporava potraživanje Ministarstva financija prema njemu, kao i blokadu žiro računa, u koju je, kaže, gurnut bez svoje krivice. Palajsa se sa radnicima telefonski konzultirala, ali oni su odbili odgodu pokretanja stečaja.

Klokočki je detaljno iznio tijek poslovanja tvrtke, te početak problema nastalih kada je dobio porezno rješenje da plati državi 3,6 milijuna kuna, što je on sudski osporavao, ali je uslijedila blokada računa i umnožavanje problema koji traju već 3,5 godine.

Ukupna potraživanja prema toj tvrtki, uključujući i ona po kreditima, sada iznose 77,2 milijuna kuna, a knjigovodstvena imovina iznosi 48 milijuna kuna. Klokočki kaže da je imovina vrednovana po knjigovodstvenoj, a ne tržišnoj cijeni, koja je veća.

Tvrtka »Izgradnja« je od rujna ove godine izmijenila ime, te se sada zove »Izgradnja hotela« d.o.o., a sjedište više nije Ogulin već Selce.

Visoki trgovački sud ukinuo rješenje o stečaju Hotela Novi d.o.o.

Visoki trgovački sud u Zagrebu ukinuo je rješenje Trgovačkog suda u Rijeci kojim je otvoren stečaj u Hotelima Novi d.o.o. i predmet je vraćen na ponovni postupak, kazala je danas stečajna upraviteljica Hotela Novi d.o.o. Ljiljana Blagojević.

Viski trgovački sud ukinuo je rješenje i predmet vratio na ponovni postupak nakon žalbe koju je podnio zastupnik tvrtke, kazala je stečajna upraviteljica.

Na Trgovačkom sudu u Rijeci stečaj tvrtke Hoteli Novi d.o.o., koja upravlja turističkim kompleksom Novi Spa & Hotels Resort u Novom Vinodolskom, otvoren je u lipnju ove godine.

Prema podacima s riječkog Trgovačkog suda, tada je prijedlog za pokretanje stečaja Hotela Novi d.o.o. podnijela Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskog zbog duga od 855.000 kuna, a iako je dug u međuvremenu bio podmiren, turistička zajednica nije odustala od pokretanja stečaja.

Nakon odluke Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, predmet Hoteli Novi d.o.o. vraća se na ponovni postupak na Trgovački sud u Rijeci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik