U crnogorskim lukama 12% više putnika u odnosu na prošlu godinu

Bez autora
Aug 29 2011

U odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine, u crnogorske luke ušlo je 12 odsto više nautičkih putnika u uporednom periodu ove godine. Za prvih sedam mjeseci u četiri crnogorske luke uplovilo je ukupno 4.391 plovila sa 296.796 nautičkih putnika. U odnosu na isti pošlogodišnji period, to predstavlja povećanje za 35. 213 putnika i 301 plovilo, saopšteno je iz crnogorske Granične policije. Povećan broj putnika i brodova rezultat je uplovljavanja velikog broja jahti i brodova koji su na kružnim putovanjima. Najveći promet putnika zabilježen je na graničnom prelazu ''Luka Kotor'' i to 248.816 putnika, na graničnom prelazu ''Luka Bar'' 27.620 putnika, na graničnom prelazu ''Luka Zelenika'' – 13.349 putnika i na graničnom prelazu ''Luka Tivat Porto Montenegro'' evidentiran je prelazak 7.011 putnika.

U crnogorskim lukama 12 % više putnika u odnosu na prošlu godinuU odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine, u crnogorske luke ušlo je 12 odsto više nautičkih putnika u uporednom periodu ove godine.

Za prvih sedam mjeseci u četiri crnogorske luke uplovilo je ukupno 4.391 plovila sa 296.796 nautičkih putnika. U odnosu na isti pošlogodišnji period, to predstavlja povećanje za 35. 213 putnika i 301 plovilo, saopšteno je iz crnogorske Granične policije. Kako su objasnili crnogorski graničnici, povećan broj putnika i brodova rezultat je uplovljavanja velikog broja jahti i brodova koji su na kružnim putovanjima.

- Najveći promet putnika zabilježen je na graničnom prelazu ''Luka Kotor'' i to 248.816 putnika, na graničnom prelazu ''Luka Bar'' 27.620 putnika, na graničnom prelazu ''Luka Zelenika'' – 13.349 putnika i na graničnom prelazu ''Luka Tivat Porto Montenegro'' evidentiran je prelazak 7.011 putnika, naveo je u saopštenju rukovodilac odsjeka za kontrolu preležnja državne granice Slavko Vojinović.

Od vrste plovila koja su uplovljavala u naše vode uglavnom su zavisile i luke koje su bile njihovo odredište. Najveći broj trgovačkih brodova, sa različitim vrstama tereta, uplovio je u luku Bar. U luku Kotor su uglavnom uplovljavali putnički brodovi na kružnim putovanjima sa većim brojem putnika tzv. kruzeri, koji su se zadržavali samo jedan radi razgledanja grada Kotora.

U lukama Zelenika i Tivat Porto Montenegro uglavnom su uplovljavala plovila za sport i razonodu, jahte, gliseri i jedrilice, dužine od 12 do 90 metara čiji se broj putnika kretao od 2 člana posade do 40 putnika, dodaje se u saopštenju.

U nadležnosti granične policije Uprave policije je vršenje graničnih provjera kojom se utvrđuje da li članovi posade i putnici u međunarodnom saobraćaju ispunjavaju uslove za ulazak i izlazak iz Crne Gore sa skladu sa zakonskim propisima.

Dužnost zapovjednika plovnog objekta odnosno ovlašćenog lica je da popis članova posade i svih putnika preda graničnoj policiji nakon pristajanja u luku. Prilikom vršenja graničnih provjera policijski službenik vrši uvid u putne isprave, utvrđuje identitet lica, ovjerava prelazak državne granice i vrši i druge poslove u skladu sa zakonskim ovlašćenjima Službenici Uprave Carina i Lučke kapetanije.

Takođe se vrše provjere u okviru zakonskih nadležnosti i nakon pregleda dokumenata i ispunjavanja svih potrebnih propisa, plovni objekat dobija saglasnost za slobodan saobraćaj sa obalom i plovidbu u unutrašnjim vodama, objasnili su iz crnogorske granične policije.

Tokom prošle godine u crnogorske luke uplovilo je ukupno 7.663 plovila sa 525.740 nautičkih putnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik