Ulaganja u turizam nisu stala ni u 2011.

Bez autora
Nov 02 2011

Investicije u turizam jesu usporene, ali nisu stale ni ove godine. I tijekom 2011. dobili smo nekoliko prvorazrednih hotela, ali i desetke manjih objekata čija su otvaranja prošla bez prevelike pompe. Prema popisu Hrvatske turističke zajednice, to su samo neka od vrhunskih hotelskih zdanja ili obiteljskih gospodarstava što su oplemenila svoju okolicu i koja će pripomoći duljoj sezoni te bogatijoj turističkoj ponudi. U Gradcu, najjužnijem mjestu Makarske rivijere, otvoren je novi hotel Saudade. Manji objekt posjeduje četiri zvjezdice, hotel naime ima 26 dvokrevetnih soba, tri apartmana, wellness centar, restoran... Spoj je modernog s mediteranskim štihom. Gradac je inače poznat po Gornjoj vali, jednoj od najljepših jadranskih plaža. U Buzetu, gradu tartufa, ove je godine otvoren boutique hotel Vela vrata. Kao i Saudade, Vela vrata osvojila su kategorizacijske četiri zvjezdice. Hotel je nastao obnovom starih zgrada u povijesnoj jezgri, ima 18 dizajnerski osmišljenih soba i tri apartmana.

Ulaganja u turizam nisu stala ni u 2011.Investicije u turizam jesu usporene, ali nisu stale ni ove godine. I tijekom 2011. dobili smo nekoliko prvorazrednih hotela, ali i desetke manjih objekata čija su otvaranja prošla bez prevelike pompe.

Prema popisu Hrvatske turističke zajednice, to su samo neka od vrhunskih hotelskih zdanja ili obiteljskih gospodarstava što su oplemenila svoju okolicu i koja će pripomoći duljoj sezoni te bogatijoj turističkoj ponudi.

U Gradcu, najjužnijem mjestu Makarske rivijere, otvoren je novi hotel Saudade. Manji objekt posjeduje četiri zvjezdice, hotel naime ima 26 dvokrevetnih soba, tri apartmana, wellness centar, restoran... Spoj je modernog s mediteranskim štihom. Gradac je inače poznat po Gornjoj vali, jednoj od najljepših jadranskih plaža. U Buzetu, gradu tartufa, ove je godine otvoren boutique hotel Vela vrata. Kao i Saudade, Vela vrata osvojila su kategorizacijske četiri zvjezdice. Hotel je nastao obnovom starih zgrada u povijesnoj jezgri, ima 18 dizajnerski osmišljenih soba i tri apartmana. Planira se i gradnja višenamjenske konferencijske dvorane i bazena. Ne treba napominjati da hotel ima prvorazredni restoran, a jelovnik se temelji na autohtonim namirnicama i, naravno, tartufima.

U istarskim Balama, isto tako u starogradskoj jezgri, otvoren je hotel La Grisa. Nastao je obnovom i spajanjem triju starih kuća u jednu cjelinu. Riječ je o malom hotelu s 12 soba i jednim apartmanom, ali i modernim wellness centrom. No, to je prva faza jer će u drugoj također biti uređeno 12 soba i jedan apartman. U planu su i restoran, kafić, enoteka i kušaonica autohtonih proizvoda. U Garešnici, nedaleko od Bjelovara, obnovljen je hotel Garić u što je novi vlasnik Stjepan Pavlak uložio 15 milijuna kuna. Zaposleno je 20 novih djelatnika. Garić, smješten na jednom od najidiličnijih predjela bjelovarskog kraja, ima 26 soba, jedan apartman, restoran s 200 mjesta, a u planu je gradnja bazena i wellness centra. Hotel u svakom slučaju obogaćuje ponudu hrvatskog kontinentalnog turizma.

Nešto slično, doduše namijenjeno ekskluzivnom ruralnom turizmu napravljeno je u zaleđu Dalmacije. Rokovi dvori izgrađeni su u Trbounju, nedaleko od Drniša, kraj samog ulaza u Nacionalni park Krka. Riječ je o obnovljenom imanju iz 1890. godine, veličine 16.000 četvornih metara. Gostima je nakon preuređenja ponuđen smještaj u luksuznoj vili kategoriziranoj s pet zvjezdica.

Kompleks, uz ostalo, ima bazen i teniski teren s umjetnom travom, vinograd te veliki vrt. Da je u pitanju ekskluzivni turizam, vidimo i po ponudi: goste se dočekuje u zračnoj luci i na raspolaganju im je najam jahti u obližnjim marinama, vrhunski kuhari, posluga... Nešto južnije, u Smokovljanima, u Dubrovačkom primorju, ove je godine otvoreno ekološko turističko gospodarstvo obitelji Katičić, prvo takvo u tom kraju. Uređeno je u tradicionalnom stilu, a posebnost je u tome što će svi njihovi poljoprivredni proizvodi biti certificirani. Prvo obiteljsko turističko gospodarstvo dobilo je i Lastovo. Gospodarstvo Podanje u vlasništvu obitelji Simić nalazi se u Prgovu polju, u kamenoj kući između maslinika. Pionirski pothvat zasad može primiti 46 gostiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik