Uskoro avio linija za Dubai

Bez autora
Oct 06 2011

Ujedinjeni Arapski Emirati UAE Crnu Goru posmatraju kao potencijalnu poslovnu i turističku destinaciju, a kako bi se privredna saradnja ojačala biće obezbjeđene direktne avio linije iz Dubaija ka Crnoj Gori. Ministar ekonomije UAE Sultan Bin Saed Al Mansuri je sa crnogorskim ministrima saobraćaja i ekonomije Andrijom Lomparom i Vladimirom Kavarićem potpisao sporazume o vazdušnom saobraćaju i ekonomskoj saradnji. Crna Gora je prvi put sa nekom državom potpisala sporazum o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaj, koji uključuje i tzv "petu slobodu". Ona podrazumjeva da avioni i prevoznici iz UAE mogu slobodno da koriste naše aerodrume i sa njih lete ka drugim destinacija, što se po reciprocitetu odnosi i na naše avione koji mogu da lete sa aerodroma u UAE. Procjena je da od davaljanj pete slobode može biti samo koristi za obje države. Uskoro bi jedan od avio prevoznika iz te države mogao da leti i za Crnu Goru.

Uskoro avio linija za DubaiUjedinjeni Arapski Emirati UAE Crnu Goru posmatraju kao potencijalnu poslovnu i turističku destinaciju, a kako bi se privredna saradnja ojačala biće obezbjeđene direktne avio linije iz Dubaija ka Crnoj Gori, saopštio je u Podgorici ministar ekonomije UAE Sultan Bin Saed Al Mansuri.

On je sa crnogorskim ministrima saobraćaja i ekonomije Andrijom Lomparom i Vladimirom Kavarićem potpisao sporazume o vazdušnom saobraćaju i ekonomskoj saradnji.

Lompar objasnio da je Crna Gora prvi put sa nekom državom potpisala sporazum o saradnji u oblasti vazdušnog saobraćaj, koji uključuje i tzv "petu slobodu".

"Ona podrazumjeva da avioni i prevoznici iz UAE mogu slobodno da koriste naše aerodrume i sa njih lete ka drugim destinacija, što se po reciprocitetu odnosi i na naše avione koji mogu da lete sa aerodroma u UAE. Naša je procjena da od davaljanj pete slobode može biti samo koristi za obje države", saopštio je Lompar.

Ministar ekonomije UAE najavio je da bi uskoro jedan od avio prevoznika iz te države mogao da leti i za Crnu Goru.

"Crnu Goru posmatramo i kao potencijalnu poslovnu i turističku destinaciju i samim tim kako bi unaprijedili ekonomske veze obezbjedićemo direktne linije između Dubaia, Adu Dabia i Crne Gore", poručio je Al Mansuri.

On kaže da UAE imaju pet nacionalnih avio kompanija od kojih tri lete unutar države. "Nadamo se da će neka od njih uskoro letjeti za Crnu Goru", poručio je ministar.

On je sa crnogorskim ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem potpisao sporazum o saradnji u toj oblasti, a konkretna ulaganja se tek očekuju.

"Danas smo zadovoljni, a bićemo još više kada ovaj sporazum dobije svoju realizaciju kroz konkretne projekte. Ono što smo konstatovali jeste da ima jako puno potencijala za saradnju ove dvije države, u oblasti turizma industrije, malog i srednjeg sektora poljoprivrede", poručio je Kavarić nakon potpisivanja sporazuma.

Ministar ekonomije UAE Al Mansuri, saopštio je da sporazum znači osnivanje zajedničke komisije koja bi trebalo da identifikuje još neke oblasti za saradnju.

"Osnivanjem ove komisije otvaraju se mogućnosti da investitiri iz UAE dođu u Crnu Goru. Kao što znate investicije koje dolaze iz UAE se zasnivaju na otvorenim mogućnostima u datoj državi stoga smo mi ovdje da vidimo koje su to mogućnosti i da prenesemo to našim privrednicima", poručio je Al Mansuri.

On je saopštio i da se ekonomije UAE više ne zasniva dominantno na nafti koja danas čini samo 30 odsto bruto društvenog proizvoda BDP te države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik