Uslovi za razvoj kruzinga

Bez autora
Dec 24 2011

Više od 300 kruzera uplovilo je u Bokokotorski zaliv minulih 12 mjeseci. To je dokaz da Crna Gora ima mogućnosti za razvoj novog vida turizma - kruzinga. Ujedno to je veliki izazov za domaće ugostitelje, poručeno je sa pres konferecije koju je organizovala Nacionalna Turistička Organizacija Crne Gore. Za kruzere u Crnoj Gori nezaobilzan je Bokokotorski zaliv. U Kotor je, tokom ove godine, uplovilo 316 stranih brodova, odnosno 119 hiljada turista. Neke osnovne preooruke za praćenje ovog vida turizma su da bi u Crnu Goru trebalo privući veći broj malih i srednjih brodova kroz neke podsticajne mjere, na primjer smanjene cijene vezivanja za brodove koji ostaju duže od 12 sati. U posljednjoj deceniji kruzerima je širom svijeta putovalo oko 125 miliona ljudi. Da se taj vid turizma razvija i u našoj zemlji pokazuje sve veći broj stranih brodova koji pristignu u kotorsku luku. Kruzering će značajno uticati na turističku privredu, ali isto tako i izazaov za upravljanje turističkim razvojem.

Uslovi za razvoj kruzingaViše od 300 kruzera uplovilo je u Bokokotorski zaliv minulih 12 mjeseci. To je dokaz da Crna Gora ima mogućnosti za razvoj novog vida turizma - kruzinga.

Ujedno to je veliki izazov za domaće ugostitelje, poručeno je sa pres konferecije koju je organizovala Nacionalna Turistička Organizacija Crne Gore.

Za kruzere u Crnoj Gori nezaobilzan je Bokokotorski zaliv. U Kotor je, tokom ove godine, uplovilo 316 stranih brodova, odnosno 119 hiljada turista, kaže direktor Nacionalne turističke organizacije Saša Radović:

"Neke osnovne preooruke za praćenje ovog vida turizma su da bi u Crnu Goru trebalo privući veći broj malih i srednjih brodova kroz neke podsticajne mjere, na primjer smanjene cijene vezivanja za brodove koji ostaju duže od 12 sati".

U posljednjoj deceniji kruzerima je širom svijeta putovalo oko 125 miliona ljudi. Da se taj vid turizma razvija i u našoj zemlji pokazuje sve veći broj stranih brodova koji pristignu u kotorsku luku, kaže Radović:

"Možemo zaključiti da će kruzering značajno uticati na turističku privredu, ali isto tako i izazaov za upravljanje turističkim razvojem".

Na kruzerima koji su uplovili u našu luku, uglavnom su bili Englezi, Francuzi i Španici.

Menadžer za strateško upravljenje u NTO Emil Kukanj kaže koliko su dnevno prosječno novca ostavili u našoj zemlji:

"43 po osobi, za lokalni transport turisti su trošili 10 eura, za karte i ulaznice 5, hranu i piće u restoranima 10, za kupovinu 20".

Istraživanje je pokazalo i da bi više od 90 odsto ispitanika preporučili Crnu Goru kao destinaciju, ali i da bi je ponovo posjetili.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik