Zagreb u lovu na više od milijun turista godišnje

Bez autora
Feb 19 2012

Može li Zagreb do magičnih milijun gostiju godišnje, koliko su ih lani imali na Plitvičkim jezerima i što je još uvijek neostvareni san direktorice zagrebačke Turističke zajednice Amelije Tomašević? Još je daleko do te magične brojke, ali je činjenica da je posjetitelja iz godine u godinu sve više i da se Zagreb u stranim medijima sve češće apostrofira kao grad koji treba posjetiti. Raste i broj aviokompanija koje hrvatski glavni grad povezuju s Europom iako Zagreb i dalje nije, poput Ljubljane, mjesto gdje će Europljani tulumariti vikendom, izvan glavne sezone. Pozitivan prošlogodišnji trend nastavljen je i u (neturističkom) siječnju ove godine kad je Zagreb posjetilo 30.526 turista koji su ostvarili 59.860 noćenja. To je u odnosu na 2011. godinu porast od 6 posto u dolascima i 14 posto u noćenjima. Tada je, prema podacima Turističke zajednice Grada, zabilježeno 28.867 dolazaka i 52.354 noćenja.

Zagreb u lovu na više od milijun turista godišnjeMože li Zagreb do magičnih milijun gostiju godišnje, koliko su ih lani imali na Plitvičkim jezerima i što je još uvijek neostvareni san direktorice zagrebačke Turističke zajednice Amelije Tomašević?

Još je daleko do te magične brojke, ali je činjenica da je posjetitelja iz godine u godinu sve više i da se Zagreb u stranim medijima sve češće apostrofira kao grad koji treba posjetiti.

Raste i broj aviokompanija koje hrvatski glavni grad povezuju s Europom iako Zagreb i dalje nije, poput Ljubljane, mjesto gdje će Europljani tulumariti vikendom, izvan glavne sezone. Pozitivan prošlogodišnji trend nastavljen je i u (neturističkom) siječnju ove godine kad je Zagreb posjetilo 30.526 turista koji su ostvarili 59.860 noćenja.

To je u odnosu na 2011. godinu porast od 6 posto u dolascima i 14 posto u noćenjima. Tada je, prema podacima Turističke zajednice Grada, zabilježeno 28.867 dolazaka i 52.354 noćenja.

Prema riječima Darje Juzbašić, voditeljice za odnose s javnošću Turističke zajednice grada Zagreba, od ukupnog broja siječanjskih posjetitelja, 19.615 bili su stranci. Najviše je došlo gostiju iz Austrije, a slijede oni iz Italije, Njemačke, BiH te Srbije.

U siječnju 2012. godine i domaći gosti ostvarili su porast u dolascima od 1 posto te 16 posto u noćenjima u usporedbi s istim mjesecom lani.

»Zadovoljni smo s pozitivnim siječanjskim rezultatom i nadamo se da će se takav pozitivan trend nastaviti i sljedećih mjeseci«, kazala je Darja Juzbašić.

Inače, prema podacima Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, Zagreb je prošle godine posjetio 664.171 turist ostvarivši 1.144.278 noćenja. I u prvom i u drugom slučaju riječ je o 10-postotnom povećanju.

Prema strukturi na godišnjoj razini, najviše je bilo Nijemaca i Talijana, a slijede Amerikanci, Španjolci i Francuzi. Gosti se u Zagrebu u prosjeku zadržavaju tek dva dana.

Hrvatski glavni grad dobio je 2011. niz nagrada i priznanja. Na indijskom sajmu TTF&OTM promidžbeni nastup Zagreba popraćen je priznanjem »Award for Excellence – the most promising new destination« (najpoželjnija nova destinacija). U Kini je osvojena brončana nagrada, prestižno priznanje CTW 2011. (Chinese Tourists Welcoming Award) za marketinšku ponudu dok je film »Zagreb, Zagreb« dobio treću nagradu u kategoriji Ljudi, kultura i tradicije na festivalu TourFilm Brazil u Brazilu.

Taj je film osvojio Grand prix Italia na 47. međunarodnom festivalu turističkog filma u talijanskom gradu Lecceu gdje je direktorica Amelia Tomašević dobila posebnu nagradu za karijeru u turizmu.

Najviše inozemnih nagrada lani je pobrao poznati film »Moonlight Sonata Zagreb«.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik