Zavala blizu stečaja

Bez autora
Nov 01 2011

Budvanska kompanija „Slav in“, koja je osnivač i vlasnik „Zavale invest“, od juče ima privremenog stečajnog upravnika. Odluka o pokretanju stečaja još nije donesena, ali je donijeto rješenje o, stručno rečeno, prethodnom postupku radi utvrđivanja razloga za pokretanje stečaja. Rješenjem o imenovanju privremenog stečajnog upravnika zabranjuje se stečajnom dužniku, odnosno „Slav inu“ da vrši bilo kakve isplate sa postojećeg računa i raspolaganje svojom imovinom bez prethodne saglasnosti ovog upravnika. Ovim rješenjem se zabranjuje i sprovođenje izvršenja prema stečajnom dužniku, odnosno realizacija hipoteka, zaloga. Da ovaj postupak neće biti jednostavan, pokazuje i podatak da je „Slav in“ osnivač i vlasnik Zavale invest, ali je sva imovina na listi nepokretnosti upisana na Zavalu invest. Sud će morati da „raščivija“ i odnose u mreži oko Zavale u kojoj je Miraks Moskva osnovala Miraks Balkan, koji je osnovao „Slan in“, a on sa Moninvestom Zavalu invest...

Zavala blizu stečajaBudvanska kompanija „Slav in“, koja je osnivač i vlasnik „Zavale invest“, od juče ima privremenog stečajnog upravnika.

Odluka o pokretanju stečaja još nije donesena, ali je donijeto rješenje o, stručno rečeno, prethodnom postupku radi utvrđivanja razloga za pokretanje stečaja.

Rješenjem o imenovanju privremenog stečajnog upravnika zabranjuje se stečajnom dužniku, odnosno „Slav inu“ da vrši bilo kakve isplate sa postojećeg računa i raspolaganje svojom imovinom bez prethodne saglasnosti ovog upravnika.

Ovim rješenjem se zabranjuje i sprovođenje izvršenja prema stečajnom dužniku, odnosno realizacija hipoteka, zaloga...

Da ovaj postupak neće biti jednostavan, pokazuje i podatak da je „Slav in“ osnivač i vlasnik Zavale invest, ali je sva imovina na listi nepokretnosti upisana na Zavalu invest. Sud će morati da „raščivija“ i odnose u mreži oko Zavale u kojoj je Miraks Moskva osnovala Miraks Balkan, koji je osnovao „Slan in“, a on sa Moninvestom Zavalu invest...

Moninvest od „Slav ina“ potražuje deset, odnosno 7,5 miliona eura. Sudija je odložio ročište zato što su umjesto originala dostavljene kopije dokumenata.

- Budvanska kompanija „Slav in“, koja je osnivač i vlasnik „Zavale invest“, a koja je svojevremeno započela divlju gradnju na brdu Zavala, od juče ima privremenog stečajnog upravnika.

Sudija Privrednog suda Pajo Anđelić odluku o imenovanju privremenog stečajnog upravnika donio je u postupku koji je počeo 10. oktobra ove godine kada je takođe budvanska kompanija Moninvest podnijela prijedlog za pokretanje stečaja protiv „Slav ina“ sa kojom je svojevremeno osnovala Zavalu invest.

Stopirano

Odluka o pokretanju stečaja još nije donesena, ali je donijeto rješenje o, stručno rečeno, prethodnom postupku radi utvrđivanja razloga za pokretanje stečaja.

Ovlašćeni zastupnik, izvršni direktor i osnivač Moninvesta je, podsjetimo, Dragan Sekulić. On je ovu kompaniju svojevremeno osnovao sa Svetozarom Marovićem, koji je kasnije izašao iz vlasništva.

„Slav in“ je osnivač Miraks Balkan DOO Budva, a po papirima je ovlašćeni zastupnik Vječeslav Lejbman, a izvršni direktor Vitalij Zjanov.

- Moninvest je protiv „Slav ina“ sudu podnio prijedlog za pokretanje stečaja zbog duga od 10 miliona eura. „Slav in“ im je isplatio 2,5 miliona eura i ostao dužan 7,5 miliona eura - saopštio je Pobjedi sudija Anđelić i podsjeća da je po papirima „Slav in“ 100 odsto vlasnik Zavale invest.

Rješenjem o imenovanju privremenog stečajnog upravnika zabranjuje se stečajnom dužniku, odnosno „Slav inu“ da vrši bilo kakve isplate sa postojećeg računa bez saglasnosti ovog upravnika. Zabranjuje mu se i raspolaganje svojom imovinom bez prethodno pribavljene saglasnosti stečajnog sudije i upravnika.

Ovim rješenjem se zabranjuje i sprovođenje izvršenja prema stečajnom dužniku, odnosno realizacija hipoteka, zaloga...

Posao upravnika je, kako je Pobjedi takođe kazao sudija Anđelić, i da se sačuva finansijska dokumentacija, da ne bude novih isplata sa računa, da se ne promijene organi upravljanja...

Mreža

- Sve je ovo stopirano dok se sud ne odluči po prijedlogu za pokretanje stečaja - kaže sudija Anđelić.

Ako 23. novembra na novom ročištu bude uredna dokumentacija mi ćemo, kaže sudija, donijeti odluku.

- Ukoliko originalna dokumentacija ne bude dostavljena, sud će ponovo odložiti ročište - kazao je naš sagovornik i dodao da ne želi da daje nikakve procjene o toku ovog postupka i njegovom odražavanju na kompleks Zavala.

- Na osnovu sadašnjeg uvida u dokumentaciju nije moguće procijeniti kakva će biti odluka suda jer fotokopija ne može biti dokaz - kazao je Anđelić.

Da li će sud krajem novembra dobiti originalnu dokumentaciju ostaje da se vidi jer, kako tvrde predstavnici Moninvesta, sva dokumenta su im u Višem sudu jer ih je specijalni tužilac zaplijenio.

Da ovaj postupak neće biti jednostavan, pokazuje i podatak da je „Slav in“ osnivač i vlasnik Zavale invest, ali je sva imovina na listi nepokretnosti na Zavali invest. Sud će morati da raščivija i odnose u mreži oko Zavale u kojoj je Miraks Moskva osnovala Miraks Balkan, koji je osnovao „Slan in“, a on sa Moninvestom Zavalu invest.

Novo ročište 23. novembra

U Privrednom sudu je prvo ročište održano četiri dana ili 28. oktobra, ali je odloženo za 23. novembar zbog neadekvatne dokumentacije.

- Na ročište 28. oktobra došli su predstavnici Moninvesta i „Slav ina“, ali stečajni povjerilac uz prijedlog za pokretanje stečaja nije dostavio original dokumenta na koje se poziva da mu „Slav in“ duguje deset miliona eura. Dostavio je foto kopiju što za sud nije dokaz bez obzira što je ovjerena - kazao je Pobjedi sudija Anđelić.

Sudija kaže da je zatražio originalni dokument i podsjetio da je donijeto rješenje da se pokreće prethodni postupak radi utvrđivanja razloga za poktretanje stečaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik