Zavala: Nastavak radova

Bez autora
Oct 02 2011

Udruženje kupaca vila na rtu Zavala, AMIA i građevinska kompanija Montera započeli su danas radove na završetku turističkog naselja Astra Montenegro, koji su zaustavljeni 2009. godine zbog bankrotstva ruske kompanije Miraks, koja je bila investitor projekta. Nakon dvije godine pauaze, formirano je Udruženje kupaca vila na Zavali i danas se kreće sa nastavkom radova, kako bi se zavrišila gradnju najkasnije za 18 mjeseci. Radovi će biti završeni po dogovornom planu i kupci vila na Zavali, napokon će uživati u tom mjestu. Predstavnik građevinske kompanije Montera Lakić Dragić, koja je i do sada izvodila radove na izgradnji vila na Zavali saopštio je da je očekuje završetak radova za 18 mjeseci. Danas je na gradilištu angažovano 60 ljudi, a u narednom periodu biće angažovano 200 do 300 svaki dan. Građevinska dozvola je validna, kompletna dokumentacija je završena i nalazi se na reviziji u Podgorici, a nakon toga nema nikakvih problema za nastavak gradnje. Potreban dio dokumentacije je ovjeren i zato je počela gradnja.

Zavala: Nastavak radovaUdruženje kupaca vila na rtu Zavala, AMIA i građevinska kompanija Montera započeli su danas radove na završetku turističkog naselja Astra Montenegro, koji su zaustavljeni 2009. godine zbog bankrotstva ruske kompanije Miraks, koja je bila investitor projekta.

„Nakon dvije godine pauaze, formirali smo Udruženje kupaca vila na Zavali i danas krećemo sa nastavkom radova, kako bi smo zavrišili gradnju najkasnije za 18 mjeseci", kazao je predstavnik AMIA-e, Igor Peljuhno.

On se zahvalio pomoći i razumijevanju Vladi i Opštini Budva i dodao da je zadovoljan što će radovi biti završeni po dogovornom planu i da će kupci vila na Zavali, napokon uživati u tom mjestu.

Predstavnik građevinske kompanije Montera Lakić Dragić, koja je i do sada izvodila radove na izgradnji vila na Zavali saopštio je da je očekuje završetak radova za 18 mjeseci.

On je kazao da je danas na gradilištu angažovano 60 ljudi, a da će u narednom periodu biti angažovano 200 do 300 svaki dan.

„Građevinska dozvola je validna, kompletna dokumentacija je završena i nalazi se na reviziji u Podgorici, a nakon toga nema nikakvih problema za nastavak gradnje", rekao je Dragić i podsjetio da je potreban dio dokumentacije ovjeren i zato je počela gradnja.

Predstavnik AMIA-e, Igor Čapligin saopštio je novinarima da su kupci vila iz Rusije, Ukrajine i Amerike čekali dvije godine, nadajući se da će nastavak izgradnje napokon krenuti.

„Shvatili smo da bivši investitor, ruska kompanija Miraks, nije više u mogućnnosti da gradi vile, pa smo se mi kupci morali udružiti, kako bi završili projekat. U našim aktiivnostima imali smo značajnu pomoć Vlade i ambasada Rusije, Ukrajine i Amerike, na čemu smo veoma zahvalni, jer bez njihove pomoći i garancija, teško bi riješili probleme, pogotovo kada su u pitanju banke, koje su shvatile što želimo", poručio je on.

Govoreći o bivšem investiitoru ruskoj kompaniji Miraks, Čapligin je naglasio da je ona u velikim problemima i u Rusiji, a o njegovim investicijama i projektima, vode se brojni sudski procesi.

Odgovarajući na pitanje o dosadašnjim ulaganjima i dugovanjima Miraksa, kada je riječ o vilama na Zavali, Čapligin je objasnio da je vlasnik te kompanije Sergej Polonski na početku u taj projekat uložio 13,5 miliona EUR.

Nakon toga kod banke je dobio 19 miliona kredita za izgradnju projekta, a od kupaca koji su mu vjerovali, unaprijed još 103 miliona EUR.

Montera je za obavljene radovi dobila 43 miliona EUR, dok je vrijednost kupljenog zemljišta, iznosila 20 miliona EUR. U dosadašnju izgradnu uloženo je 63 miliona EUR, a oko deset miliona je potrošeno za plaćanje menadžmenta i zaposlenih u projektu.

„U projekat Zavala do sada je investirano oko 73 miliona EUR, pa je sada logično pitanje, šta je sa ostalim novcem koji smo uložili", pitao je Čapligin.

Predstavnik Miraksa nedavno je u Rusiji izjavio da je u projekat Zavala nenamjenski potrošeno oko 38 miliona EUR. Međutim, kako je kazao, oni su nenamjenski potrošili oko 50 miliona EUR.

Za završetak izgradnje vila na Zavali, biće potrebno još 45 miliona EUR, saopštio je Čapligin.

Gradnja luksuznog kompleksa na Zavali, počela je prije tri godine i prekinuta je prošle jeseni zbog nedostatka novca nekoliko mjeseci prije nego što je investitor, moskovska Miraks grupa, proglasila bankrot. Kupci stanova tužili su kompaniju zbog kašnjenja izgradnje zatraživši vraćanje novca i obeštećenje uz kamatu ili preuzimanje daljeg upravljanja projektom.

Prema ranijim informacijama, stanovi na Zavali prodavali su se po cijeni od šest hiljada do osam hiljada EUR po kvadratu tako da su pojedini kupci investirali i po nekoliko stotina hiljada EUR.

Zastupnik austrijskog Hemometala i još 20-tak kupaca vila na Zavali, Zoran Piperović, poručio je da njegovi klijenti neće učestvovati u nastavku radova na tom projektu jer smatraju da je u pitanju još jedna prevara.

"Moji klijenti ne žele da učesvuju ni u kakvom novom programu u vezi Zavale, ljudi prosto žele da im se vrati novac koji su dali", kazao je Piperović agenciji Mina-business.

Najbitnije za njegove klijente je, kako je naveo, da parnični sudovi počnu da rade svoj posao i nagovore vlasnika Miraksa, Sergeja Polonskog, da dođe na saslušanje ili da nađu način da od njega i nekadašnjeg predstavnika grupe u Crnoj Gori, Vječeslava Lejbmana, uzmu izjavu.

Piperović je dodao da ih u tome podržava, jer, kako smatra, projekat Zavala nije više isti onaj koji im je ponuđen kada su sklapali ugovor sa Polonskim.

"Umjesto 20, sada je tamo 40 vila i sada metar kvadratni ne vrijedi ni hiljadu EUR, a prodavan je po šest hiljada. Zavala više liči na seosko, radničko odmaralište, a ne na elitno naselje", tvrdi Piperović.

On je objasnio da je to sada pretrpano naselje koje liči na vašarište, u kojem svako može da gleda komšiji u tanjir.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik