Željeznice Federacije BiH: Nove cijene od 11. decembra

Bez autora
Dec 11 2011

Novi cjenovnik i novi red vožnje u Željeznicama Federacije BiH počeće se primjenjivati od 11. decembra. U ovoj kompaniji nisu nam htjeli kazati nove cijene karata i red vožnje, a nisu mogli ni reći da li će karte za željeznički prevoz putnika biti skuplje ili jeftinije. U decembru nastupa liberalizacija cijena u željezničkom saobraćaju kod svih željezničkih kompanija u Evropi i očekuje se da od Međunarodne željezničke unije dobiju novi usaglašeni cjenovnici kako bi se mogle usaglasiti cijene sa njima. To je redovni postupak svake godine. Usaglašavanje cijena znači da će na određenim relacijama karte biti skuplje, dok će za neke druge relacije karte biti jeftinije i to se odnosi na domaći i međunarodni saobraćaj. Novi vozovi, talgo i elektromotorni voz, na prugama u FBiH očekuju se početkom proljeća. Naime, vozovi su još u fazi ispitivanja. S obzirom na to da će talgo vozovi saobraćati na međunarodnim linijama, potrebno je da dobiju certifikate iz susjednih zemalja tako da se spomenuti dokumenti očekuju.

Željeznice Federacije BiH: Nove cijene od 11. decembraNovi cjenovnik i novi red vožnje u Željeznicama Federacije BiH počeće se primjenjivati od 11. decembra.

U ovoj kompaniji nisu nam htjeli kazati nove cijene karata i red vožnje, a nisu mogli ni reći da li će karte za željeznički prevoz putnika biti skuplje ili jeftinije.

Liberalizacija

"U decembru nastupa liberalizacija cijena u željezničkom saobraćaju kod svih željezničkih kompanija u Evropi i mi očekujemo da od Međunarodne željezničke unije dobijemo nove usaglašene cjenovnike kako bismo i mi mogli usaglasiti svoje cijene sa njima. To je redovni postupak svake godine", rekao je službenik za odnose s javnošću ŽFBiH Samir Kadrić.

On je dodao kako usaglašavanje cijena znači da će na određenim relacijama karte biti skuplje, dok će za neke druge relacije karte biti jeftinije i to se odnosi na domaći i međunarodni saobraćaj.

Prema Kadrićevim riječima, novi vozovi, talgo i elektromotorni voz, na prugama u FBiH očekuju se početkom proljeća. Naime, vozovi su još u fazi ispitivanja. S obzirom na to da će talgo vozovi saobraćati na međunarodnim linijama, potrebno je da dobiju certifikate iz susjednih zemalja tako da se spomenuti dokumenti očekuju.

Istovremeno, elektromotorni voz će saobraćati na domaćim linijama i trenutno se pripremaju pruge za ovaj voz, prije svega, dionica prema jugu zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik