Banka u Italiji prihvata sir kao zalog za kredit

Bez autora
Sep 17 2024

Možda zvuči neverovatno, ali jedna regionalna italijanska banka još 1953. počela je da prihvata neobičan zalog za kredite za mala preduzeća: ogromne kolutove sira parmiđano ređano.

Kako su za italijanske medije objasnili u ovoj banci, za neke je to možda apsurdno, ali za njih i te kako ima smisla jer taj kvalitetni proizvod dugo odležava i cena mu s vremenom samo raste. Ovo je, kako se navodi, izuzetno značajno za vredne proizvođače mleka u regionu Emilija Romanja u severnoj Italiji.

Kako je još 2015. objavio „Forbs”, pored toga što sir drži kao osiguranje za pozajmicu, banka skladišti kolutove sira u posebnim trezorima sa kontrolisanom klimom tokom trajanja kredita. Istovremeno, proizvođači štede na operativnim troškovima, a korist banke je što stiče određena znanja o ovoj rizičnoj industriji.

Parmezan je tvrdi, zrnasti sir od kravljeg mleka jakog ukusa. Odležava najmanje 12 meseci, a ponekad i do 36. Prema strogim zakonima o proizvodnji, naziv parmiđano ređano se odnosi na specifičnu vrstu parmezana proizvedenu u Italiji prema striktnim zakonima o proizvodnji. Ovaj sir potiče iz okoline grada Parme, po kojem je dobio ime. Dobio je status zaštićene geografske oznake Evropske unije prema italijanskim zakonima od 1996. godine.

Vrednost koluta sira od 36 kilograma je otprilike između 900 i 1.500 dolara, što objašnjava zbog čega je banka sve ove godine imala interes da na ovaj način kreditira proizvođače. Ipak, ističu da nije uvek bilo tako jednostavno i da je bilo mnogo nepredviđenih situacija kao i ulaganja sa obe strane.

Italijanski parmezan – parmiđano ređano – jedan je od najpoznatijih sireva na svetu, što povlači i brojne falsifikate. Prošle godine proizvođači su objavili da su našli nov način da zaštite svoj proizvod. Udruženje „Parmiđano ređano konzorcijum” saopštilo je da je počelo da stavlja mikročipove u deklaraciju kao vid borbe sa konkurencijom.

Kako su objavili mediji, pod posebnom zaštitom koju je odredila Evropska unija, parmiđano ređano je jedina vrsta sira u Evropi koja se može nazvati parmezanom i mora se proizvoditi na severu Italije.

Udruženje se nada da će novom tehnologijom zaštititi svoj brend. Mikročipovi su veličine zrna soli i umetnuti su u etikete koje se nalaze na kori kačkavalja. Čipovi se mogu skenirati kju-ar kodom za hranu.

Predsednik udruženja Nikola Bertineli izjavio je da zahvaljujući sigurnosnim digitalnim etiketama na koturovima kačkavalja, proizvođači sada mogu da garantuju kvalitet potrošačima.

– Od osnivanja 1934. godine naše udruženje nastoji da zaštiti svoj proizvod od konkurencije koja plasira slične proizvode na tržište, a ne ispunjava naše stroge kriterijume koji se odnose na način proizvodnje i poreklo – rekao je Bertineli.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik