Otkazana javna proslava Nove godine u Beču i uvedeno ograničenje radnog vremena ugostiteljima do 22 sata skupo koštaju bečki turizam.
Te epidemiološke mere doneće turizmu gubitak od 50 miliona evra neostvarene obrti, ukazuje predsednik sektora za turizam i zabavu u Privrednoj komori Beča Markus Grisler.
Na bečku „Novogodišnju trasu” ranijih godina dođe do 800.000 ljudi. Oni za par sati dočeka nove godine potroše oko 40 miliona evra na brojnim štandovima u centru grada, a uz to i hoteli poslednje noći u godini su stalno rasprodati, podseća on.
Grisler navodi da i restorani i kafane u novogodišnjoj noći ostvare obrt od daljih 10 miliona evra, prenosi Tanjug.
To će ove godine, zbog ograničenog radnog vremena do 22 sata, biti nemoguće.
Grisler je uveren da proslavljanje Nove godine u gastronomiji i hotelijerstvu nije opasno i ne doprinosi širenju korone.
U gastronomiji se primenjuje „2G” pravilo, i obavezna je registracija, što znači da svi moraju imati sertifikat o vakcinaciji ili preležanom kovidu 19, i moraju da ostave svoje lične podatke za lako praćenje kontakata, objasnio je on.
U privatnom okruženju, dodaje, to sve ne važi, a moguće je proslaviti Novu godinu.
Grisler je kazao da zna da je već kasno da se stvore regularni uslovi za doček Nove godine, ali smatra da bi barem gastronomiji trebalo omogućiti rad.