Nemojte sedeti u restoranima koji se nalaze u neposrednoj blizini turističkih atrakcija u Parizu. To nisu tradicionalni francuski restorani, već turističke zamke.
Milioni ljudi svakog dana kreću na putovanja, a neki od njih su idealna meta za prevarante. Zato je važno prepoznati signale koji ukazuju na moguće podvale.
Ukoliko planirate da posetite Francusku, imajte na umu neke od stvari koje je portal Pun kufer izdvojio kao lak način da budete prevareni.
Francuzi jedu obroke u tačno određeno vreme, a slede ih i autentični francuski restorani. Ručak se obično poslužuje između 12.30 sati i 14.30 sati, a večera između 19 i 22 sata.
Jesti kasni ručak ili ranu večeru nije francuski način. Ako je restoran otvoren izvan ovog vremena, verovatno je to sa namerom da ugosti turiste i verovatno da tu ne jedu pravi Francuzi.
Seli ste za sto i naišli na jelovnik "debeo" poput telefonskog imenika? Još jedna turistička zamka. Što je jelovnik duži i veći, to su manje šanse da ćete ovde dobro jesti.
Doneli su vam hleb i maslac za sto pre glavnog jela? Budite na oprezu.
Da, hleb se često servira u Francuskoj uz jelo, ali on služi za
konzumaciju uz glavni obrok, kako biste namazali ostatak umaka na
tanjiru. Maslac je sastavni deo pripreme obroka u Francuskoj, ali on se
ne poslužuje u pravim francuskim restoranima s hlebom.
Koja jela obavezno morate probati u Francuskoj? Odgovor na ovo pitanje zavisi od mesta u koje dolazite, ali i od vremena. Pravi francuski restorani poslužuju jela napravljena od sezonskih namirnica.
Izbegavajte mesta koja služe špargle u decembru, deserte na bazi jagoda u februaru, a francusku supu od luka usred leta.
Puževi se smatraju francuskim delikatesom, ali nisu tako česti na jelovniku francuskih restorana kao što bi vam se moglo činiti. Ako ih želite isprobati, naručite ih samo u onim restoranima koji ih termički obrađuju s maslacem, lukom i malo začinskog bilja.