Izumitelj solarnih ćelija dobitnik nagrade za tehnologiju

Bez autora
Jun 10 2010

Hemičar Mihael Grecel iz Švajcarske ovogodišnji je dobitnik međunarodne Milenijumske nagrade za tehnologiju, vredne 800.000 evra, za pronalazak jeftinih solarnih ćelija koje se koriste u proizvodnji obnovljive energije.Grecelu, koji je direktor laboratorije za fotone i interfejse na Politehničkom fakultetu u Lozani, nagradu je dodelila Tehnološka akademija Finske za njegove inovacije koje su dovele do razvoja prozora koji proizvode električnu struju i mobilnih solarnih panela...

Izumitelj solarnih ćelija dobitnik nagrade za tehnologijuHemičar Mihael Grecel iz Švajcarske ovogodišnji je dobitnik međunarodne Milenijumske nagrade za tehnologiju, vredne 800.000 evra, za pronalazak jeftinih solarnih ćelija koje se koriste u proizvodnji obnovljive energije.

Grecelu, koji je direktor laboratorije za fotone i interfejse na Politehničkom fakultetu u Lozani, nagradu je dodelila Tehnološka akademija Finske za njegove inovacije koje su dovele do razvoja prozora koji proizvode električnu struju i mobilnih solarnih panela, prenela je agencija AP.

Akademija je u obrazloženju ukazala da iznalaženje načina za zamenu sve manjih rezervi fosilnih goriva predstavlja jedan od najvećih izazova čovečanstva, dodavši da je sunce "jedan od najočiglednijih izvora energije".

Prepreka razvoju energije

"Tradicionalna prepreka razvoju solarne energije je njena cena. Grecelove ćelije obezbeđuju dostupniji način za ukroćavanje solarne energije", ukazala je predsednica akademije Ainomaija Harla i dodala da će Grecelova inovacija verovatno imati značajnu ulogu u jefinim, široko rasprostranjenim rešenjima za obnovljive vidove energije.

Ovo je četvrti put da je Finska dodelila Milenijumsku nagradu za tehnologiju, koja je pokrenuta 2004. i od tada se dodeljuje svake druge godine za dostignuća u sektorima energetike, ekologije, komunikacija i informacija, novih materijala i procesa, kao i zdravstvene zaštite i bioloških nauka.

Prethodni dobitnik 2008. bio je američki profesor Robert Langer sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu za razvoj biomaterijala koji se koriste u borbi protiv raka i srčanih bolesti.

Dobitnici nagrade

Pre njega su tu nagradu dobili i japanski profesor Šudži Nakamura za izum laserske tehnologije i LED sijalica i Tim Berners-Li, naučnik sa masačusetskog instituta za uspostavljanje svetske internet mreže.

Finska se nada da će Milenijumska nagrada dobiti isti status kao Nobelova nagrada, koja se dodeljuje u Švedskoj i Norveškoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik